latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:57 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Потписан и представљен стратешки документ за ИТ индустрију - ИТ Mанифест

Од 2010. године до данас, број запослених у ИТ индустрији у БиХ је удвостручен. 58 највећих компанија из ове сфере, уједињене кроз Бит Алијансу, потписале су данас у Сарајеву ИТ Манифест - први стратешки документ те врсте на простору Босне и Херцеговине.

Представници 58 компанија, које запошљавају готово 3.000 људи, данас су потписима озваничили циљеве и приоритете за наредни период.

- Радили смо задње двије године и прикупили комплетне импуте. Направили само   већ прве помаке и неке од дјелова тог документа. Рекли смо "видите људи ово функционише". Успјели смо направити двогодишње студије и удуплати у неким регијама БиХ број студената у ИТ-у - рекао је АРрмин Талић генерални директор Бит Алијансе.

Аутор ИТ Манифеста Татјана Вучић додала је да су тако нашли на неку аритметичку средину документа између стратешкиух циљева и приоритета чланица и оног што они као визионари желе да изнесу у контексту развоја потенцијала ИТ индустрије.

Овај документ чине три стуба – ИТ индустрија, академска заједница и законодавна тијела. Циљеви чланица су исти, али им је исти и проблем – недостатак радне снаге. Према подацима Алијансе, имају потенцијала да запосле још 6.000 људи. Задржати их на простору БиХ , такође је један од циљева.

- Оно што најбитније, издвојити у Манифесту је чињеница да први пут у средишту једног стратешког документа, једне индустрије се налазе млади и наши циљеви су искључиво усмјерени у подизање квалитета образовања - сматра Драган Нинић менаџер Сектора за развој пословања у компанији Ланако Бањалука.

Жељу да оснаже образовани систем, како би оснажили и неопходан кадар за најбрже растућу индустријску грану – информационе технологије имају, а од данас и документ у коме су прецирани начин, метод и како постићи циљ.