latinica  ћирилица
15/03/2019 |  19:06 ⇒ 21:41 | Аутор: РТС

Свијет осуђује напад на Новом Зеланду

Из свијета стижу осуде терористичког напада на двије џамије на Новом Зеланду, у којем је убијено најмање 49 људи.

Сједињене Државе осудиле су напад на вјернике у џамији као страшни злочин из мржње. Предсједник Доналд Трамп упутио је на Твитеру искрено саучешће народу Новог Зеланда "послије страшног масакра у џамијама у којем је 49 невиних људи умрло на тако безосјећајан начин, а неки озбиљно рањени".

Поручио је да САД стоје уз Нови Зеланд у свему.

Руски предсједник Владимир Путин пренио је изразе саучешћа новозеландској премијерки Џасинди Ардерн, саопштио је Кремљ.

- Био је то бруталан и циничан напад на цивиле који су се окупили на молитви. Очекујем да сви умијешани у овај злочин добију казну коју заслужују - рекао је Путин, преноси Тасс.

И британска краљица Елизабета Друга упутила је саучешће Новом Зеланду.

- Дубоко сам ожалошћна данашњим ужасним догађајима у Крајстчерчу. Принц Филип и ја упићујемо саучешће породицама и пријатељима оних који су изгубили животе - рекла је краљица.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да Њемачка заједно са Новим Зеландом у борби против оваквих актова тероризма.

- Жалим са Новозеланђанима због тога што су њихови грађани нападнути и убијени из расистичке мржње док су се у миру молили у џамијама - навела је Меркелова, преноси Ројтерс.

"ЕУ данас тугује за Новим Зеландом"

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини је у име ЕУ изразила искрено саучешће породицама и пријатељима жртава два терористичка напада.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност оцијенила је да су напади на вјерска мјеста заправо напади на све који цијене различитост и слободу вјероисповести и изражавања.

- Таква дјела јачају нашу одлучност да заједно са цијелом међународном заједницом ријешимо глобалне изазове тероризма, екстремизма и мржње - закључила је Могерини.

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао је бесмисленост бруталног чина над недужним људима на мјесту богослужења не може бити у већој супротности од вриједности, културе и јединства које ЕУ дијели са Новим Зеландом.

- ЕУ тугује са вама данас и бићемо увијек уз вас против оних који на монсyтруозан начин желе да униште наша друштва и наш начин живота - истакао је Јункер.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је саучешће породицама жртава, наводећи да је тужан због убиства невиних људи док су се мирно молили у џамијама.

- Данас и сваки дан морамо се ујединити против антимуслиманске мржње и свих облика нетрпељивости и терора - написао је Гутерес на Твитеру.

Терористички напад осудио је и предсједник Аустрије Александер ван дер Белен и изразио саучешће и солидарност са грађанима Новог Зеланда.

- Ови терористички напади су стравични и варварски, напад на људе, који су жељели да се моле. Такво злочиначко дјело мора да се јасно осуди - поручио је Ван дер Белен на свом Твитер налогу.

Папа Фрања: Молим се за муслимане и све Новозеланђане

Папа Фрања осудио је као "бесмислени чин насиља" пуцњаву у џамијама у Крајстчерчу и изјавио да се моли за муслиманску заједницу и све Новозеланђане.

У телеграму саучешћа папа Фрања понудио је своју солидарност и молитве повријеђенима и онима који оплакују вољене које су изгубили, и примијетио да је ово посебно тешко вријеме за органе безбједности и хитне службе.

Истакао је да је био "дубоко растужен када је сазнао за повреде и губитке живота узроковане бесмисленим актима насиља у двије џамије у Крајстчерчу, и да увјерава све Новозеланђане, а посебно муслиманску заједницу, у своју искрену солидарност поводом тих напада.