latinica  ћирилица
15/03/2019 |  20:12 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: Помијешати карте у расподјели ресора

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да је потребно што прије окончати формирање власти због одавно пробијених рокова, те навео да су за ову странку у Савјету министара приоритет министарства финансија, одбране, иностраних послова, правде и цивилних послова.
Бакир Изетбеговић - Фото: Анадолија
Бакир ИзетбеговићФото: Анадолија

- СДА и партнерске странке треба да преузму три бошњачке позиције и позицију из реда осталих у Савјету министара - рекао је Изетбеговић.

Он је нагласио да је вријеме да се "мало помијешају карте" када је ријеч о расподјели ресора. 

- Већ предуго ХДЗ држи Министарство финансија и вријеме је да ми ту мало помогнемо - рекао је Изетбеговић новинарима након сједнице Предсједништва СДА.

Он је истакао да се од преговарачког тима СДА тражи да преговоре о формирању власти заврши до 24. марта, да би на наредној сједници Предсједништва странке 25. марта могле бити донесене коначне одлуке о коалицијама.

Изетбеговић је нагласио да је у преговоре неопходно укључити и чланове Колегијума странке који су дио актуелног сазива Савјета министара.

Када је ријеч о преговорима о формирању федералне власти, Изетбеговић наводи да у њима морају учествовати и чланови Колегијума СДА који су дио актуелног сазива Владе Федерације БиХ /ФБиХ/. 

- Учешће у будућем сазиву Владе ФБиХ треба бити у складу са учешћем коалиционих партнера у федералном Парламенту. Основни проблем који треба да буде ријешен прије формирања нове владе јесте пракса прегласавања коју ми више нећемо толерисати - истакао је Изетбеговић.

Он је рекао да питање активације МАП-а кроз усвајање Годишњег националног плана треба третирати као техничко питање које треба рјешавати на нивоу надлежног министарства, јер су сви потребни закони, стратегије и одлуке раније усвојене.

Предсједништво СДА истакло је, поводом терористичког напада на џамије на Новом Зеланду, да то показује монструозну и злочиначку природу идеологије насилог екстремизма и радикализма, преносе федерални медији.

Странка демократске акције поздравила је достављање одговора на додатна питања Европске комисије и очекује да ће БиХ до 1. новембра добити кандидатски статус, с обзиром на то да су, истичу, испуњени сви званични услови ЕУ.

Поздрављена је и одлука Предсједништва БиХ, као и Савјета министара у техничком мандату о одобравању закључивања споразума о снижењу цијена услуга роминга, те почетак градње тунела Храњен у оквиру реализације изградње брзог пута Сарајево-Горажде.

Као позитивна је оцијењена и одлука Парламента ФБиХ о затварању финансијске конструкције за изградњу Блока седам Термоелектране Тузла, што је, како је рекао Изетбеговић, неопходно ради трајног рјешавања стабилности енергетског система БиХ.