latinica  ћирилица
15/03/2019 |  22:15 | Аутор: Агенције

Тарант путовао у БиХ, Србију и Хрватску?

Аустралијанац Брентон Тарант, који је оптужен за напад у Крајстчерчу на Новом Зеланду у којем је погинуло 49 људи, прошао је Босном и Херцеговином и остатком југоисточне Европе током 2016. године, пренијели су бугарски медији позивајући се на истражне органе.
Брентон Тарант (Фото: abc.net.au) -
Брентон Тарант (Фото: abc.net.au)

Бугарски државни тужилац Сотир Цацаров изјавио је да је Тарант боравио у Бугарској од 9. до 15. новембра.

Цацаров је истакао да је Тарант тврдио да је у Бугарску дошао како би посјетио историјска мјеста и проучавао историју ове балканске земље.

Истражиоци већ имају прецизне информације о току његовог боравка у Бугарској. Тарант је стигао у Софију из Дубаија 9. новембра, изнајмио је аутомобил 10. новембра и обишао историјске локације у десет бугарских мјеста. Отпутовао је из Бугарске 15. новембра летом за Букурешт гдје је изнајмио аутомобил да би отишао у Мађарску, навео је тужилац.

То није био први пут да је Тарант боравио у југоисточној Европи. Према истим изворима, он је кратко боравио на Балкану од 28. до 30. децембра 2016. када је аутобусом путовао кроз Србију, Хрватску, Црну Гору и БиХ.

Бугарски званичници су навели да су за ову истрагу у контакту са властима у САД-у, Новом Зеланду, Аустралији, Уједињеним Арапским Емиратима, Србији и Црној Гори.

У нападима у џамијама Ел Нур и Линвуд у Крајстчерчу убијено је 49 људи, док је више десетина њих рањено.

Полиција је привела четири особе, међу њима и двадесетосмогодишњег Таранта, који је преузео одговорност за напад

Ово је најсмртоноснији напад у историји Новог Зеланда.