latinica  ћирилица
19/03/2019 |  09:12 | Аутор: СРНА

Индонезија: Број погинулих у поплавама порастао на 89 (ФОТО/ВИДЕО)

Број жртава поплава и клизишта, које су изазвале обилне падавине на истоку Индонезије, порастао је на 89, саопштили су неименовани званичници. Они су рекли да се десетине људи и даље воде као нестали.
Индонезија-поплаве (Фото:Khaleej Times) - Фото: Тwitter
Индонезија-поплаве (Фото:Khaleej Times)Фото: Тwitter

Поплаве и клизишта су у недјељу, 17. марта, уништили путеве и мостове у неколико подручја у округу Џајапура, који се налази у покрајини Папуа.

Портпарол Националног одбора Индонезије за кризне ситуације /БНПБ/ Сутопо Пурво Нугрохо саопштио је да је највише погођено подручје подокруга Сентани, гдје су се усљед клизишта тоне блата, камење и стабла обрушили у ријеку, која се прелила на обалу и збрисала мјештане.

Он је рекао да је до сада из блата и рушевина уништених кућа извучено 89 тијела.

Поплаве у Индонезији (@Sutopo_PN)

Нугрохо каже да је 159 људи повријеђено, а да је 84 хостпитализовано са преломима костију и повредама главе.

Очекује се да ће број жртава додатно порасти, јер спасиоци још увијек врше потрагу за несталима у угроженим подручјима, јавио је АП.

Портпарол војске у Папуи пуковник Мухамад Аиди рекао је да у мисији спасавања учествује 1.600 спасилаца, укључујући војнике и полицију, чији је рад отежан због недостатка тешке опреме.

- Суочавамо се са потешкоћама при уклањању рушевина и извлачењу тијела, јер немамо довољно багера - истакао је Аиди и додао да спасиоци још траже 74 људи који се воде као нестали и за које постоји страх да су погинули.

Нугрохо је истакао да је 7.000 мјештана расељено, док је више од 400 кућа и других зграда оштећено, уз хиљаде објеката који су потопљени.