latinica  ћирилица
19/03/2019 |  11:12 | Аутор: Б92

За корупцију у ФИФА казна од милион долара

Федерални суд у Бруклину одредио је једној спортској маркетиншкој групи да плати милион долара казне за учешће у корупционашком скандалу у вези са ФИФА.
ФИФА (Фото: epa/Nick Soland) -
ФИФА (Фото: epa/Nick Soland)

Та група је уплетена у случај у САД оптужујући друге компаније за подмићивање међународних фудбалских званичника у замјену за комерцијална права за велике фудбалске турнире.

Према ранијем споразуму о признанању кривице, та група више неће радити.

Члан те америчке маркетиншке групе Хосе Хавиља био је 2017. године кључни свједок на суђењу тројици јужноамеричких фудбалских званичника оптуженим за корупцију.

Пред поротом је рекао да су он и његови сарадници током година платили десетине милионе долара мита, које су прикрили фалсификованим уговорима.

Навео је да су у једном случају његова компанија и двије фирме заједно платиле 10 милиона долара мита Џефрију Вебу, тадашњем потпредсједнику ФИФА и предсједнику конфедерације Сјеверне, Централне Америке и Кариба, како би им обезбиједио помоћ у добијању комерцијалних права за Куп Америке 2016. године.

Веб се изјаснио кривим за рекетирање и чека пресуду.

На суђењу за корпуцију, двојица оптужених су проглашени кривим, бивши предсједник ФС Бразила Жозе Марија Марин и бивши предсједник ФС Парагваја Анхел Напут, док је трећи бивши предсједник ФС Перуа Мануел Бурха ослобођен.