latinica  ћирилица
19/03/2019 |  16:01 | Аутор: СРНА

Лука Брчко постаје дио свјетске транспортне заједнице

Јавно предузеће "Лука Брчко" покретањем контејнерског терминала постаће дио свјетске транспортне заједнице, суштина је Меморандума о разумијевању у области унапређења интермодалног транспорта робе који су данас потписали представници "Луке Брчко", "Жељезница Српске", "Жељезница ФБиХ", "Хрватских жељезница - Карго" и предузећа "Белисар" Брчко.
Лука Брчко (фото:lukabrcko.ba) -
Лука Брчко (фото:lukabrcko.ba)

Извршни директор за логистичке операције предузећа "Белисар" Јово Илић рекао је након потписивања у Брчком, да је то велики корак за дистрикт јер ће привредним субјектима у дистрикту, али и у региону донијети нови логистички потенцијал.

- Улазимо у мрежу кретања контејнера на свјетском нивоу кроз долазак великих свјетских компанија и бродара који ће овдје складиштити своје контејнере и омогућити привредним субјектима који извозе, да своју робу лакше и брже могу пласирати на свјетско тржиште - нагласио је Илић.

Директор брчанске Луке Маринко Виљушић рекао је да је посао са контејнерским терминалом почео и да је већ претоварен један воз који је стигао из Луке Ријека за потребе "Белисара".

- Развој контејнерског терминала је будућност, а долази и у моменту када је затворен мост Брчко-Гуња, између БиХ и Хрватске. Ако буде потребе, пребацићемо се на жељезнице и прећи на виши ниво претовара контејнера. Тренутно имамо око 200 контејнера бетонираног и обиљеженог простора, а још имамо око 6.000 метара квадратних простора за даље проширење терминала - додао је Виљушић.

Генерални директор Жељезница ФБиХ Енис Џафић истакао је да је до сада интермодални транспорт у БиХ и Хрватској био на веома ниском нивоу.

- Са развојем Луке Плоче сигурно ће доћи до повећања капацитета и могућности развоја овог саобраћаја. Наш циљ као једног од најзначајнијих превозника у БиХ свакако је да допринесемо развоју Луке Брчко и саме привреде БиХ - рекао је он.

Директор "Хрватских жељезница - Карго" Гордан Журга подсјетио је на дугогодишњу сарадњу са "Белисаром", као и да сматра да је велика ствар за "Хрватске жељезнице - Карго" што ће моћи на овај начин да остваре са колегама превоз робе.

- Како за нас, ово је тако велика ствар и за Брчко, јер је контејнерски терминал у Луци Брчко у овом тренутку заведен у све свјетске бродаре и они га могу одабрати за видове превоза. Значи, роба из Кине се преко Луке Ријека и Луке Плоче може послати у Брчко. Даћемо све од себе да уведемо редовну линију коју планирамо, од контејнерског терминала из Ријеке за Брчко, бар једном седмично - рекао је Журга.

Састанку је присуствовао и шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Владе Брчко дистрикта Перо Гудељевић који је истакао да сада предстоји важан посао у ревитализацији Луке Брчко, као и задатак да се ријеши проблем промета преко моста на ријеци Сави.

- Влада предузима све напоре како би највјероватније једним понтонским мостом направила алтернативни прелаз до коначног рјешења овог питања - рекао је Гудељевић.