latinica  ћирилица
20/03/2019 |  19:01 ⇒ 21/03/2019 | 10:14 | Аутор: СРНА

Џихадисти правоснажно осуђени на 67 и по година затвора

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на укупно 67 и по година затвора седморицу оптужених за тероризам и сарадњу са "Исламском државом", као и регрутацију држављана Србије на ратишта.

Пресудом, којом је потврђена првостепена пресуда Специјалног суда из априла прошле године, на по 11 година затвора осуђени су Абид Подбићанин, Сеад Плојовић и Тефик Мујовић, а Горан Павловић на 10 година.

На по девет и по година затвора осуђени су Изудин Црновршанин и Рејхан Плојовић, док је Ферат Касумовић осуђен на седам и по година због кривичног дјела терористичко удруживање у вези са кривичним дјелом тероризам.

Сеад и Рејхан Плојовић, Мујовић и Црновршанин осуђени су и због кривичног дјела финансирање тероризма, док су од оптужби за то дјело ослобођени Подбићанин и Павловић.

Подбићанин, Сеад и Рејхан Плојовић, Павловић, Црновршанин и Касумовић осуђени су и због кривичног дјела врбовање и обучавање за вршење терористичких дјела, а Мујовић због извршења кривичног дјела јавно подстицање на извршење терористичких дјела.

Подбићанин, Павловић и Рејхан Плојовић су у бјекству, а за њима је расписана међународна потјерница.

Према оптужници, Павловић и Плојовић су посредством Подбићанина и Мујовића почетком 2013. године успоставили везу са организацијама које су УН прогласиле за терористичке.

Они су од истомишљеника у Србији, земљама у региону и Западној Европи прикупљали новац и финансирали одлазак више грађана Србије које су врбовали ради учешћа у оружаним сукобима, најприје у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

Према наводима тужилашва, најмање 24 особе тако су отишле на сиријско ратиште, а међу њима и седморица окривљених.

Тужилаштво наводи да је Подбићанин чак командовао терористичком јединицом у којој су биле особе са Балкана.

За њега је у неколико наврата на сајтовима исламиста обијављивано да је погинуо у Сирији, али суд о томе није званично обавијештен.