latinica  ћирилица
28/03/2019 |  12:29 | Аутор: СРНА

Од почетка године регистрована 3.323 илегална мигранта

Савјет министара у техничком мандату примио је данас к знању информацију о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната у БиХ у којој је наведено да су Служби за послове са странцима од 1. јануара до 25. марта ове године пријављена 3.323 незаконита мигранта.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Из Савјета министара саопштено је да јачање источне границе БиХ остаје приоритет те институције и да су у току активности о додатном ангажовању 100 полицајаца из Министарства унутрашњих послова Републике Српске који ће пружити помоћ Граничној полицији БиХ, а биће разговарано са представницима других полицијских тијела и агенција о пружању помоћи у контроли границе.

Министарство безбједности упутило је писма амбасадама Аустрије, Чешке, Пољске и Словачке са упитом о спремности ових држава да помогну и пруже помоћ ангажовањем својих полицијских службеника на граници БиХ, као и у техничкој помоћи.

У току су активности на закључивању билатералног споразума са Мађарском у вези са ангажовањем њихових полицајаца.

Савјет министара у техничком мандату иницирао је закључивање споразума са Међународном организацијом за миграције /ИОМ/ о јачању сарадње у овој области, а поновљена је и потреба интензивирања регионалне сарадње о питањима миграција.

У саопштењу се наводи да је, од регистрованих мигранта, намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ исказало 2.987 лица, док су 72 лица поднијела захтјев за азил.

Највише миграната је из Пакистана /27,3 одсто/, а слиједе држављани Ирака /13,1 одсто/, Сирије /12,6 одсто/, Алжира /10,5 одсто/ и Марока /9,2 одсто/. Међу осталима, који чине 27,30 одсто укупног броја пријављених миграната, налазе се држављани Авганистана, Ирана, Палестине, Бангладеша и Индије.

На данашњој сједници у Сарајеву утврђен је приједлог меморандума о разумијевању о пословним аранжманима између Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара и Организације за економску сарадњу и развој и Међународног транспортног форума, с циљем унапређења безбједности на путевима.

Потписивањем овог меморандума Министарство комуникација и транспорта добиће могућност онлајн приступа и кориштења информација из међународне базе података о друмском саобраћају и незгодама, наводи се у саопштењу.

Приједлог меморандума биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен замјеник министра комуникација и транспорта.

Савјет министара прихватио је Приједлог оцјене оправданости за учешће припадника полицијских служби из БиХ у Стабилизационој мисији УН у Демократској Републици Конго.

У саопштењу се додаје да ће Министарство безбједности пред Предсједништвом БиХ покренути иницијативу за доношење одлуке о учешћу припадника полицијских служби из БиХ у тој мисији.

Према овом приједлогу, припадници полицијских служби из БиХ требало би да буду дио стабилизационе мисије у трајању од годину дана, уз могућност продужења мандата.