latinica  ћирилица
28/03/2019 |  16:15 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Градоначелници и начелници подржали Бихаћ у рјешавању мигрантске кризе (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и још девет начелника и градоначелника из БиХ потписали су изјаву којом пружају једногласну подршку граду Бихаћу у смислу моралне и пријатељске помоћи при рјешавању мигрантске кризе и пратећих појава са којима се грађани и институције сусрећу, саопштено је из Градске управе Бихаћа.

Осим Радојичића, изјаву подршке данас су у Бихаћу потписали начелници и градоначелници Добоја, Приједора, Петрова, Центра Сарајево, Јајца, Љубушког, Санског Моста, Босанског Петровца и Вареша, наведено је у саопштењу.

Догађај је организован у оквиру акције "Помозимо Бихаћу", која је покренута уз подршку УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић рекао је да је Бихаћу потребна помоћ. 

- Овдје се не ради ни о каквој материјалној помоћи него о томе да једни другима пружамо руке пријатељства када нам је најтеже, што смо и до сада радили и да сви заједно из Бихаћа пошаљемо поруку да је ово нешто са чиме се ниједна локална заједница не може носити, па тако ни ми - рекао је Фазлић.

Фазлић је нагласио да мигрантска криза дубоко утиче на живот грађана Бихаћа и да је ово криза која може да постане још већа, уколико надлежне институције на нивоу БиХ не предузму адекватне мјере.

Радојичић је рекао да су данас у Бихаћ дошли представници више локалних заједница из БиХ како би подржали грађане Бихаћа и градске власти у изазову са којим се сусрећу већ дуже вријеме, саопштено је из бањалучке Градске управе. 

- То је проблем таквих размјера да локална заједница не може сама да се избори - рекао је Радојичић.

Бихаћ: Градоначелници и начелници Српске и ФБиХ (Фото: СРНА)

Он је упозорио да свака локална заједница може да се суочи са овим проблемом, будући да све процјене говоре о томе да се БиХ налази на рути глобалних кретања и миграција. 

- У свакој од наших општина или градова може да се појави слична криза и са те стране можемо, нажалост, научити како треба да реагује локална заједница - рекао је Радојичић.

Радојичић је нагласио да криза има вишеструку димензију. 

- Једна је хуманитарна, друга је безбједносна јер је десетине људи у кретању, а ту су и здравствена и епидемиолошка. У сваком случају, то је један комплексан проблем са којим ниједна локална заједница, па ни Бихаћ, не треба да се суочава сама - навео је Радојичић.

Он је истакао да је Бањалука пријатељ и партнер града Бихаћа. 

- Овдје смо били и прошле године, јер је Бихаћ наш млађи партнер у кандидатури за Европску пријестоницу културе 2024. године и радоваћемо се сваком новом пројекту у којем ће наши градови да шаљу позитивне поруке и дају позитивне примјере, не само у вези са овом кризом - поручио је Радојичић.

Начелник сарајевске општине Центар Неџад Ајнаџић истакао је да је мигрантска криза веома сложен проблем за који треба потпуни ангажман свих нивоа власти у БиХ. 

- Разумијем да овај проблем не може ријешити сам град Бихаћ и због тога своје потенцијале стављамо на располагање - рекао је Ајнаџић.

Након потписивања изјаве, начелници и градоначелници посјетили су мигрантски камп у Бихаћу.