latinica  ћирилица
30/03/2019 |  17:53 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Храброст Пеше у рату не смије бити заборављена у миру

У Ражљеву, код Брчког, обиљежено је 26 година од формирања Специјалне једнице Пеша, у оквиру Прве посавске бригаде Војске Републке Српске. Служен је помен испред споменика првом команданту јединице, Бошку Перићу - Пеши, положени вијенци и запаљене свијеће.

У јединици од 96 најбољих бораца, живот у одсудним борбама дало је њих 19, а 54 припадника су рањена, од којих шест тешко. Њен први командант Бошко Перић Пеша, водио је своје саборце до пред сам крај рата, када је извлачећи другове у окружењу и сам погинуо на Мајевици.

- То је момак који је шест пута рањен, седми пут је погинуо, одликован је медаљом мајора Тепића за храброст, орденом Обилића, то довољно говори о томе, увијек је ишао испред нас, у њега није била команда "напријед" него "за мном" - истиче Благоја Краиновић, припадник СЈ Пеша из Брчког.

Пеша формирана је према наредби генерала Милорада Кутлешића. Он је подсјетио да је ова формација дјеловала не само у Посавини, Семберији и Мајевици већ и на читавој територији Републике Српске, због чега је за изванредне резултате сврставана у три најбоље у ВРС.

- Ову јединицу је красила прије свега дисциплина, одговорност, другарство, пожртвованост и патриотизам да се сачува српски народ - наглашава Милорад Кутлешић, генерал Војске Републике Српске и командант Прве посавске бригаде.

Борци јединице Пеша су, су својом пожртвованошћу и извојеваним побједама припадали најелитнијим борцима ВРС, истакао је министар Душко Милуновић. Истиче да би примјер Пешиног јунаштва требало да се нађе у основној уџбеничкој литератури.

- То је била јединица која је извршавала најбоље борбене задатке, задатке које остале јединице нису могле да изврше у том тренутку - поручује Душко Милуновић, минситар рада и борачко- инвалидсјке заштите Републике Српске.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске истиче да сјећања на Пешу несмију изблиједити.

-Сјећање о ратној јединици Пеша носимо у најљепшим мислима, зато што је она била оличење патриотизма, посвећености, храбрости и изузетне одважности.

Вандализам и у миру, на споменику Бошку Перићу Пеши била је и биста, која је прије 20 дана нестала. Из Полиције у Брчком саопштено је да се за починиоцима недјела и даље трага.