latinica  ћирилица
31/03/2019 |  20:01 ⇒ 01/04/2019 | 08:03 | Аутор: СРНА

Којић: Створене све претпоставке да комисија почне са радом

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да су створене све претпоставке да независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године сутра почне да ради.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Он је навео да је прошле седмице одржана и конститутивна сједница независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године, која је утврдила динамику свога рада.

Којић истиче да је Републички центар створио све претпоставке да обје комисије могу да почну са радом без икаквих проблема.

- Ми смо као административна и техничка подршка обезбиједили све ресурсе који су у пуном капацитету на располагању комисијама и свим одлукама које буду доносиле - рекао је Којић.

Он је подсјетио да је Независна међународна комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године донијела одлуку да неће иступати у јавност док не саставе коначан извјештај.

- О својој методологији и плану рада, као и начину на који ће се обраћати јавности, своју одлуку ће сутра донијети и чланови комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године и ми ћемо у потпуности поштовати њихов став - рекао је Којић.

Он каже да ће се Центар у том смислу и понашати, јер је ријеч о независним међународним комисијама које треба да раде по правилима и принципима које саме успоставе.

Влада Републике Српске именовала је 7. фебруара чланове двије међународне и независне комисије - за страдање Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и страдање свих народа у и око Сребренице од 1992. до 1995. године.

Чланови комисија су из 12 земаља, предсједавајући комисије за Сребреницу је Гидеон Грајф, а за Сарајево Рафел Израели.

Комисија за Сарајево има седам, а за Сребреницу девет чланова.