latinica  ћирилица
01/04/2019 |  13:08 | Аутор: СРНА

"Ревизијом пресуде Караџићу до другачијег сагледавања оптужнице"

Резултат жалбе на хашку пресуду, којом је приви предсједник Републике Српске Радован Караџић осуђен на доживотни затвор, може да буде само враћање на првобитну казну од 40 година, али одбрана очекује да ће ревизија довести до другачијег сагледавања појединих најважнијих тачака оптужнице, каже адвокат Горан Петронијевић.
Горан Петронијевић (Фото:спутњик) -
Горан Петронијевић (Фото:спутњик)

Он је истакао да је другостепена пресуда чињенично мање оптерећујућа за Караџића, али да је њом повећана првобитна казна од 40 година затвора, чиме је прекршена судска пракса. 

- То је разлог за жалбу, а њен резултат може бити само враћање на 40 година, ништа више од тога. Али, зато ће ревизија коју ћемо припремати садржати нови број квалитетних доказа који је од нас прикривало тужилаштво, а које нисмо могли да употријебимо у току поступка - рекао је Петронијевић за ТВ Пинк.

Када је ријеч о понашању појединих бошњачких организација испред суда у Хагу, Петронијевић каже да је све то постало "хашки туризам". 

- То су цијеле организације које долазе у Хаг и улазе у суд и та врста понашања унапријед је испланирана сценографија, како би се оправдале унапријед купљене карте, смјештај у хотелима - рекао је Петронијевић.

Он је навео да је лоша ствар у пресуди Караџићи то што је суд покушао да задовољи хистерију у Сарајеву и веома је цинично преиначење казне са 40 на доживотни затвор човјеку који има 73 године. 

- Она нема никаквог значаја и симболична је. Једини који су то одмах поздравили су Вашингтон и Сарајево. Тако да видите из које је то кухиње и гдје је усмјерен притисак - рекао је Петронијевић.

Наводећи да је пресуда правоснажно "закуцала" оно што се 1992. године догађало у шест, седам или осам општина у БиХ, у зависности од оптужница, он је истакао да је пресуђено да то није геноцид, што је јако важно за Републику Српску.

Публициста и политички аналитичар Срђа Трифковић оцијенио је да нема логике и рационалности у цијелом хашком експерименту. 

- То је од почетка била једна политичка институција задужена да квазиправним методама верификује одлуке из деведесетих година по којима су Срби криви за све и у том смислу треба видјети и ово преиначење пресуде - каже Трифковић.

Он је навео да је могућа ревизија, али да хашки трибунал на располагању има тврдње о удруженом злочиначком подухвату, којим се манипулише и које се употребљавају да се пренебрегну сви рационални и традиционално правно гледано валидни аргументи.

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић уложио је недавно жалбу на пресуду о доживотној казни затвора која му је изречена 20. марта, саопштено је из Механизма међународних кривичних судова.

У жалби, коју је потписао Караџићев адвокат Питер Робинсон, наводи се да је двотрећинска већина у пресуди направила грешку тако што је прекршила право Караџића на жалбу када је донијела одлуку о изрицању доживотне казне, умјесто да питање о прикладној казни врати Судском вијећу.