latinica  ћирилица
03/04/2019 |  18:48 ⇒ 04/04/2019 | 07:59 | Аутор: РТРС

Влада Агенцији за развој високог образовања БиХ дала рок од седам дана

Влада Републике Српске је Агенцији за развој високог образовања БиХ дала рок од седам дана да у регистар акредитованих установа упише универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву.

У супротном ће из Агенције која игнорише дописе институција Републике Српске повући српске кадрове и тражити оставку директора Енвера Халиловића.

Од Халиловића је затражено и објашњење како је могуће да из протокола Агенције којом руководи нестане важан документ.

Ресорни министар Срђан Рајчевић каже да је био запрепаштен дописом директора Агенције за развој високог образовања БиХ Енвера Халиловића којим га је обавијестио да универзитете из Бањалуке и Источног Сарајева није уписао у регистар.

Халиловић је, каже Рајчевић, игнорисао и дописе Агенције за акредитацију из Републике Српске и препоруку свог замјеника Слободана Станића.

Због тога је истекао рок који је Босни и Херцеговини за акредитацију одредила Европска унија.

- Све до 29. марта, то је био петак, а рок је истицао 31. у недјељу, Агенција БиХ се није оглашавала по том питању. Из свега закључујемо да се ради о политичкој опструкцији - сматра Рајчевић.

Поруку Владе Републике Српске да ће бити затражена његова оставака, али и поднесена кривична пријава Халиловић назива политичким терором.

- Није спорна институционална акредитација ових универзитета, али је спорно да Министарство за високо образовање Републике Српске доноси рјешење о акредитацији без претходне препоруке Агенције БиХ - сматра Халиловић.

Док је истицао рок Европске уније за акредитацију, Халиловић је био на путу, па је препоруке за упис у регистар бањалучког и универзитета у Источном Сарајеву потписао његов замјеник Слободан Станић.

Учинио је то на основу законске могућности и мишљења двије комисије за оцјену испуњености услова за акредитацију.
Ту Станићеву препоруку, Халиловић је, након што се хитно вратио са пута, уклонио из протокола Агенције.

- На основу тога ја сам потписао препоруку о акредитацији и послао на протокол. Запечаћена је, али је нестала. Она није рјешењем стављена ван снаге - навео је Станић.

Халиловић наводи да је задужен за законитост рада Агенције и да те препоруке увијек може ставити ван снаге.

Влада Републике Српске је Агенцији за развој високог образовања БиХ дала рок од седам дана да у регистар упише универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву.

- Уколико се Агенција БиХ и њен директор оглуше о захтјев Владе, Влада ће издати инструкцију члановима Управног одбора и замјенику директора за замрзну рад и упоредо с тим пкрену иницијативу за смјену директора - закључио је Рајчевић.

Рајчевић сматра да универзитети у Источном Сарајеву и Бањалуци, упркос опструкцији Агенције за развој високог образовања БиХ и пробијеном року Европске уније не би требало да имају проблем да наставе међународне пројекте.
Увјерен је да ће представници Европске уније у БиХ уважити примједбе које је на рад Енвера Халиловића упутила Влада Републике Српске.