latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:58 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Срби са Космета јединствени; Српска листа излази на изборе

Политички представници Срба са Космета, окупљени око Српске листе, изаћи ће на локалне изборе за предсједнике четири српске општине на сјеверу Космета, 19. маја, одлучено је након данашњег састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Срби на Космету неће дозволити Албанцима да преузму контролу на сјеверу покрајине, речено је након састанка. Зато ће Српска листа изаћи на изборе.

- Оно што је важно је да нећемо дозволити ни Приштини, нити некима из међународне заједнице да успију у намјери и да на те политичке позиције, доведу или Албанце или српске марионете који ће радити оно што им они кажу - истиче Горан Ракић, предсједник Српске листе.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије, поново се боји неке преваре из Приштине.

- Надали су се да наши представници неће учествовати. Поготово да неће да учествују јединствено, и онда би они ушетали у те институције, монтирали своје људе који њима одговарају и преузели пуну контролу. Не дамо им да се то деси - поручио је Ђурић.

Предсједник Србије упозорио је да се против Српске листе води жестока кампања, и поручио Србима да не дозволе Албанцима да изаберу њихове представнике. О даљим корацима, српски представници одлучиваће након разговора предсједника Вучића са свјетским лидерима, а један од њих биће 29. априла у Берлину.

- Желим да се видим да кинеским предсједником Сијем, са госпођом Меркел и Емануелом Макроном. Послије тога ћу замолити за један дуг разговор предсједника Путина и послије тога ћу бити спреман да нашем народу на Косову и Метохији и Српској листи предочим план мјера Републике Србије - поручио је Вучић.

Срби на Космету остају јединствени, поручено је након састанка.