latinica  ћирилица
10/04/2019 |  19:22 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Без одговора Владе ФБиХ о измирењу 22 милиона КМ дуга Српској

Наставак расподјеле индиректних пореза на штету Српске могао би проузроковати распад садашњег система наплате, упозорио је предсједник Фискалног савјета Српске Миленко Крајишник. Из Владе Федерације ни данас не одговарају како ће измирити 22 милиона КМ дуга Српској.

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник позива Управу за индиректно опорезивање да што прије почне примјењивати нове коефицијенте расподјеле, и тако заустави тренд повећања дуга Федерације Српској, који сада износи 22 милиона. Без тога и без поравнања дугова, истиче, угрожен је и порески систем БиХ.

- У противном систем неће моћи да функционише и плашим се да би то могао бити почетак краја оваквог начина наплате индиректних пореза у БиХ. Земљи која има много проблема, ни случајно није потребан још један проблем овакве фискалне природе - каже Крајишник.

Министарка финансија Федерације Јелка Милићевић још не одговара - како ће Српској бити измирено 22 милиона КМ дуга, који био до краја године могао достићи и 100 милиона.

Министар финансија у Савјету министара БиХ у техничком мандату Вјекослав Беванда приједлог о поравнању ставља на сваку сједницу Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, али Федерација одбија и да дуг буде измирен у ратама.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик наглашава да ће инсистирати да Српска, што прије, добије тај новац.

Као штетан оцјењује систем у којем Федрација не поштује ни пресуде о дугу, ни нове коефицијенте расподјеле пореза.

- То је један организовани атак на Републику Српску, без обзира што многи говоре да је Српска сигурна. Јесте сигурна и ја то гарантујем, али од мангупа разне врсте који желе да украду нешто Републици Српској није сигурна. То најбоље говори овај систем расподјеле - наглашава Додик.

Додик оцјењује да је недопустиво и понашање српских кадрова у РАК-у БиХ, који су дозволили да Сарајево добије предност над Бањалуком у увођењу четврте генерације мобилне мреже.

Раније је речено да је, и по основу неправичне расподјеле новца од тих лиценци, Српска изгубила 35 милиона КМ.