latinica  ћирилица
11/04/2019 |  10:47 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: Савјет безбједности УН да прекине опструкцију Хрватске

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да би Савјет безбједности УН требало коначно да прекине вишегодишњу опструкцију Хрватске у остваривању стечених права Срба у тој земљи.
Никола Пузигаћа -
Никола Пузигаћа

- Ово питање пред Савјетом безбједности УН требало би да покрену БиХ или Србија као земље у којима се налази највећи број избјеглих Срба из Хрватске који годинама чекају да у Хрватској остваре своја основна људска права као што су право на дом, имовину и пензију - рекао је Пузигаћа Срни.

Он је оцијенио да је ово једини начин да избјегли Срби из Хрватске остваре своја права у тој држави, након што је Европски суд за људска права у Стразбуру одбио десетине тужби чланова Удружења против Хрватске.

Пузигаћа је рекао да чланови Удружења никада неће одустати од захтјева за остваривање стечених радних, пензионих, станарских и других права која су прије рата имали у Хрватској.

Он је напоменуо да Хрватска дугује око 1,2 милиона мјесечних пензија предратним пензионерима српске националности поријеклом из БиХ, не рачунајући намјерно нанесену штету незаконитим вредновањем пензија.

Пузигаћа је рекао да су ови људи специфичне вишеструке жртве у оквиру избјегличке популације јер су у Хрватској непожељне особе и у тој земљи су изгубили не само пребивалиште и дом, него и сва социјална и имовинска раније стечена права.

- У највећем броју случајева ови људи изгубили су радноправни статус било непосредним отказом са посла, било службеним брисањем из евиденције запослених које је извршено 8. октобра 1991. године - истакао је Пузигаћа.

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ указао је да су избјегли Срби у Хравтској дискриминисани и у погледу приватизације државних предузећа јер им није омогућено да учествују у том процесу.