latinica  ћирилица
12/04/2019 |  07:45 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Потребна јасна и објективна слика о дешавањима у Сребреници (ФОТО)

Дводневна Међународна научна конференција о теми "Сребреница, стварност и манипулације", која је данас почела у Бањалуци, окупила је еминентне стручњаке из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ. Конференција се одржава с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године.

Отварању скупа, који се одржава у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске, присуствовали су и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На скупу су и представници Републичког центра за истраживање рата и организација проистеклих из Одбрамбено- отаџбинског рада.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је потребно да се догађаји у Сребреници, али и њеној широј околини, од 1992. до 1995, посматрају у цјелини, јер је само на тај начин могуће створити контекстуално јасну и објективну слику о ратним дешавањима на том простору из јула 1995. године.

- Важно је да свакој теми приступимо и слободно и озбиљно, а посебно оним темама које су произвеле многе процесе или дуготрајне посљедице - рекла је Цвијановићева обраћајући се на Међународној научној конференцији о теми "Сребреница, стварност и манипулације - која се данас и сутра одржава у Бањалуци, а окупила је еминентне стручњаке из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да скупови попут међународне научне конференције о теми "Сребреница, стварност и манипулације" дају нову слику о истини о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године.

- Немогуће да је истина о дешавањима у Сребреници концентрисана само на седам дана како су то креирали представници међународне заједнице. Истина подразумијева читав период рата, а и неке раније историјске процесе - рекао је Додик.

Конференција о Сребреници (Фото: РТРС)

Предсједник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић истакао је да је неспорно да су протекли догађаји на југословенском простору плод манипулација и проганде што захтјева реално научно утврђивање истине о наводном геноциду који су починили Срби у Сребреници.

- Не смију бити прихваћена прагматична мишљења судија у Хагу за почињене злочине и одговорност Срба, јер су далеко од истине - рекао је Живановић и подсјетио да је над Србима у Другом свјетском рату почињен геноцид на простору тадашње Независне Државе Хрватске.

Академик Владимир Лукић нагласио је да се они, који су починили геноцид над Србима, данас желе представити као цивилизовани народи, што је недопустиво.

- Чињенице показују да су потомци оних који су починили геноцид, починили злочине у Подрињу од 1992. до 1995. године, што је наишло на опште ћутање међународне заједнице - рекао је Лукић.

Предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић каже да је у сребреничком крају од 93 српска насеља уништено 81, а да је од 9.390 мјештана, након похода муслиманских снага, остало 860.

Миливоје Иванишевић (Фото: РТРС)

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је да су радикални ставови некадашњег лидера муслимана Алије Изетбеговића довели до ратних сукоба у БиХ.

Генерал-мајор Војске Републике Српске Петар Шкрбић рекао је да српска страна није планирала злочин у Сребреници, а једина је одговарала.

- Сребреница није била демилитаризована већ је послужила да се страни у скубу додају и НАТО снаге - каже Шкрбић.

Ратни командант Братуначке бригаде ВРС Видоје Благојевић рекао је да његова бригада није починила злочин у Сребреници, али да је, без обзира на ову чињеницу, осуђен у Хашком трибуналу.

- Моја бригада и сви моји борци прошли су кроз Сребреницу поносно, чиста образа и не могу се довести у везу ни са једним кривичним дјелом, а камоли злочином. Нема оптужнице против мојих војника и на то сам изузетно поносан - рекао је Благојевић.

Доктор политичких наука из Лондона Џорџ Самуели у реферату који је написао каже да су у Сребреници почињени злочини, али да се то не може сматрати геноцидом.

- У том контексту потврђује се да су муслиманске снаге непрекидно изазивале српске, што је узроковало операцију усмјерену ка заустављању злочина у Подрињу над српским народом - рекао је Самуели.

Академик из Москве Јелена Гускова у свом реферату наводи да се уз заједнички рад Русије и Срба са обје стране ријеке Дрине може спријечити стварање комплекса кривице, а ревизијом извјештаја о Сребреници спријечити негативан утицај на младе нараштаје.

- Штета која је почињена Србима подршком формирању Хашког суда и извјештајима на која нико није реаговао је, нажалост, дугорочна и тешко поправљива - рекла је Гускова.

Публициста и издавач из САД Џеред Израел рекао је да је Ватикан усмјеравао оптужбе Срба за геноцид над Хрватима и муслиманима, те био покровитељ неоусташке Хрватске. Он је навео да је спровођење тог плана почело још сукобима у Хрватској 1991. године, те да се заборавило на јасеновачки геноцид над Србима у Другом свјетском рату, који су починиле усташе и НДХ.

Израел је оцијенио да је значајну улогу у етикетирању Срба геноцидним одриграла Католичка црква која је активност усмјерила на обрачун са православљем на Балкану.

Фото: РТРС

Драга Мастиловић са Филозофског факултета Источно Сарајево је говорио о страдањима Срба у Сребреници у Другом свјетском рату, наводећи да су усташе и муслиманска милиција тада били посебно свирепи према српском народу, нејачи и старцима у том крају.

- Усташе су у периоду 1941-1945. година убиле 1.076 одраслих, 546 жена, 210 стараца и 430 дјеце, што је укупно 2.262 жртве, већином српске. У једном селу су резали женама и уши да би накит лакше скинули - навео је, између осталог, Мастиловић и рекао да податке о страдању Срба у 20. вијеку треба систематизовати да би била на располагању будућим покољењима.

Станко Нишић из Института за геополитику Београд рекао је да је, што вријеме одмиче, све више аргумената који оповргавају и величину жртава злочина и начина на који су страдали многи муслимански борци у бици за Сребреницу.

Публициста из Санкт Петербурга Виктор Безрученко рекао је да су муслиманске снаге 28. дивизије такозване Армије БиХ биле бројне и легитимни објекат напада у операцији ВРС "Криваја 95". Он је рекао да је та војна формација из демилитаризоване зоне под "покровитељством" УН изводила бројне нападе на ВРС и српска села.

Ханес Хофбауер, историчар и публициста из Аустрије говорио је о правосуђу као начину ратовања, те да запад користи Сребреницу да спроведе мисаоне злочине у законодавство. Рекао је да постоје планови да се правно забрани негирање и порицање геноцида у Сребреници.

- Низ невладиних организација, финансираних од америчких, британских или њемачких владиних тијела, као и спекуланта Сороша, напорно ради на томе да спроведе приче о геноциду, ономе што се догодило у Сребреници, што правно легитимише НАТО интервенције у Југославији - рекао је Хофбауер.

И београдски адвокат Тома Фила је упозорио да се у једном дијелу БиХ и на Косову припрема закон о забрани порицања злочина у Сребреници и у Рачку.

- Али дајте да нам не забране да мислимо - поручио је Фила.

Тома Фила (Фото: РТРС)

Адвокат Бранко Лукић истакао је да су се у Сребреници у протеклом рату догодили злочини, али не и геноцид.

- Када се саберу сви губици од Шушњара и Каменице преко Церске и Црног врха, па до Баљковице и све околности које су се дешавале током пробоја из окружења у дужини од око сто километара, можемо закључити да је 28. дивизија такозване Армије БиХ имала најмање 6.000 погинулих. Ови губици ни на који начин не могу се повезати са стрељањима заробљених - рекао је Лукић.

Академик Борис Кривокапић рекао је да је у Сребреници 1995. године извршен низ тешких злочина, али да су то били ратни злочини и злочини против човјечности.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић рекао је да се након рата у БиХ свјесно манипулисало бројем жртава.

- Према расположивим подацима, процјена је да је током рата у БиХ погинуло, убијено, нестало или умрло због ратних посљедица приближно 2,4 одсто укупног становништва БиХ пописаног 1991. године - навео је Пашалић, који је демограф.

Професор руског Универзитета ТИСБИ у Казању Александар Мезјаев оцијенио је да је главни циљ Хашког трибунала био да увјери свјетску заједницу да је српски народ одговоран за геноцид.

- Овај задатак није испуњен, јер објективан преглед свих материјала Хашког трибунала показује да је он незаконит, зависан, пристрасан и институција која није имала право да спроводи суђења - додао је Мезјаев.

Адвокат Зоран Живановић тврди да су геноцид у Сребреници призивале земље које су помогле "Олују", на челу са САД и Великом Британијом, да би оправдале ангажовање НАТО-а и америчке агенције МПРИ у припреми и извођењу хрватске војно-полицијске акције у којој је из Хрватске протјерано 250.000 Срба, а више хиљада страдало.

Професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић рекао је да је изјава командантна УНПРОФОР-а Луиса Мекензија да се у Сребреници није десио геноцид врло значајна за објективно сагледавање свих догађаја из протеклог рата и стварање већег степена повјерења између Срба, Хрвата и Бошњака који живе на простору бивше Југославије.

Адвокат Горан Петронијевић рекао је да, ионако нарушене међуетничке односе на простору бивше Југославије, додатно оптерећује то што пред Хашким трибуналом у великој мјери није утврђивана истина.

У вези са конференцијом планирано је штампање зборника радова који има 800 страница и 48 реферата које су писала 52 аутора.

Предсједник Организационог одбора конференције Милован Милутиновић, који је и предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске, рекао је раније да ће током скупа посебна пажња бити посвећена догађајима у Сребреници из 1995. године.

Организатори скупа су Организација страјешина ВРС, Независни универзитет Бањалука и Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку.

РТРС/СРНА