latinica  ћирилица
12/04/2019 |  19:04 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Прелазак на трезорско пословање смањује могућност нерационалног трошења средстава

Прелазак здравствених установа у Републици Српској на трезорски систем пословања и реализација Акционог плана Владе за осигурање одрживости здравственог система – о тим темама министар здравља и социјалне заштите, Ален Шеранић разговарао је са директорима свих домова здравља у Српској. Главни циљ ових мјера јесте увођење боље контроле и рационализација трошкова здравственог система.

Мала могућност нерационалног трошења средстава, три нивоа контроле и финансијске трансакције преко посебног рачуна – само су неке од предности трезорског пословања за домове здравља. Већ готово двије године, на таквом систему је дом здравља Челинац, данас у потпуности ликвидна установа.

- Трезор нам је послужио заиста да протеклих годину, годину и по дана уведемо баланс између прихода и расхода и да ова мала средства која издвајамо у Републици Српској проширимо на један рационалнији начин - рекао је Драшко Купрешак директор Дома здравља Челинац.

Управо челиначки Дом здравља биће узор осталима. О моделима ресорни министар расправљао је на састанку са директорима свих домова здравља.

- То сматрамо као једну врло важну мјеру у смислу прије свега одговорности оснивача за пословање здравствене установе, што ће у континуитету омогућити на правим основама дом здравља прије свега функционише са аспекта обезбјеђења континуитета здравствене заштите нашем становништву - истакао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Цјеловита слика финансијског стања у којем су домови здравља у Српској, јавности би требало да буде позната након усавршава биланса дуговања које проводи са Пореском управом. Кључно питање директора домова здравља упућених министру било је оно о проводивости плана и износу средстава. Дом здравља у Котор Варошу нема финансијских проблема и послује позитивно.

- Наш неки приједлог ће бити да се повећају издвајања за здравство, да ли ће то бити кроз додатне акцизе, или на неки други начин. Овако углавном и кад причате са осталим колегама кажу да је неодрживо - навео је Владимир Бибић директор Дома здравља Котор Варош

О стабилизацији стања у здравственом систему, министар Ален Шеранић раније је разговарао и са директорима болница у Српској, а у наредном периоду одржаће састанак са градоначелницима и начелницама свих општина.