latinica  ћирилица
12/04/2019 |  22:40 ⇒ 13/04/2019 | 09:35 | Аутор: РТРС

Геноцид никада не смије бити заборављен - 74 године од пробоја јасеновачких логораша

У Јасеновцу је одржана комеморација поводом 74. годишњице пробоја логораша.

Са највећег стратишта послата је порука да ће, све док хрватске власти не признају да је НДХ самостална злочиначка творевина, постојати и два датума обиљежавања Дана пробоја логораша.

Због величања усташтва у Хрватској и умањивања злочина у Јасеновцу, организатори данашњрг скупа одбили су да присуствују комеморацији, која је заказана за недјељу, 14. април.

Ни након 74 године, сјећања јасеновачких логораша нису изблиједила.

О ужасима и усташком иживљавању над Србима, Јеврејима, Ромима и осталим, 74 године послије свједочи неколицина преживјелих логораша. Добрила Кукољ, у то вријеме била је дјевојчица.

- И данас се сјећам сваке слике, од уласка у сам логор, свједочења како отимају од мајке мало дијете, набијају га на нож и бацају псима, или како бјежим пред усташама црнокошуљашима да ме не хватају и  не воде на циглану - присјећа се страшних сцена Добрила Кукољ, предсједница Удружења бивших логораша Бањалука.

Јасеновац је мјесто великих страдања, али и данашњих велики подјела. Разлог за то је величање усташтва, али и умањивање злочина у Јасеновцу од стране актуелне хрватске власти.

- Вријеме је да Јасеновац, од невољног мјеста комеморације за значајан дио нашег друштва и наше елите, постане мјесто искреног саосјећања, искреног суочавања са страхотама које је иза себе оставио злочиначки режим усташке НДХ. Вријеме је да у нашем друштву нема симбола које су носили они који су оставили иза себе овакву страхоту као што је Јасеновац - поручио је Милорад Пуповац, предсједник СДСС-а Хрватске.

Неки су покушали, каже Огњен Краус, предсједник Координације јеврејских општина у Хрватској, да саботирају долазак појединих данас у Јасеновац.

- Високо позиционирани појединци у Министарству спољних послова звали су амбасадоре да не присуствују овој нашој комеморацији - каже Краус.

У највећој фабрици смрти убијено је 700.000 Срба, Јевреја, Рома и осталих, међу којима је 20.101 дијете.

Изједначавање геноцида у Јасеновцу са Блајбургом, од стране хрватске власти је недопустиво, поручио је Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије.

- У Јасеновцу су Срби, Роми и Јевреји убијани само зато што су то што јесу, а у Блајбургу су убијени усташки зликовци и то се не оже изједначавати. То је апсолутно неприхватљива политика хрватске Владе - категоричан је Линта.

Након служења парастоса и полагања вијенаца у Јасеновцу, чланови Удружења антифашиста из Загреба и Српског народног вијећа, у спомен подручју Доња Градина, полагањем вијенаца одали су почаст невино страдалим жртвама концентрационог логора. Из Јасеновца је јасно поручено да геноцид и злочини усташког режима не смију бити заборављени.