latinica  ћирилица
13/04/2019 |  08:09 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Наставак конференције у Бањалуци: Истина о дешавањима у Сребереници мора бити утврђена

У Бањалуци се наставља Међународна научна конференција под називом "Сребреница, стварност и манипулације". Данас ће бити одржане четврта и пета сесија ове конференције на којој ће бити представљени реферати бројних аутора.

Утврђивање истине о ратним догађајима у Сребреници током протеклог рата главна је тема конференције. Намјера је да се дође до јасне и објективне слике о дешавањима на том подручју, кажу организатори.

Ова конференција окупила је еминентне стручњаке из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ, а присуствовали су и предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

На конференцији учествују 52 аутора, који су, у 48 реферата, покушали да објасне историјски контекст и размјере злочина почињених на територији Сребренице, од 1992. до 95. године. Намјера је да се дође до јасне и објективне слике о дешавањима на том подручју, кажу организатори.

- Ово је врло значајан моменат да се на одговарајући начин отворено говори о проблему Сребренице и да се спријече сви они који покушавају да нам забране да се о Сребреници на одговарајући начин говори - рекао је Милован Милутиновић предсједник Организационог одбора Конференције.

Објективну слику о дешавањима у Сребреници немогуће је добити посматрањем само догађаја из јула 1995. године, без уважавања чињенице да су на том подручју претходно страдали и бројни Срби, поручили су званичници Српске. Подсјећају да бројне српске породице, ни 24 године након завршетка рата, нису дочекале правду.

Предсједница Српске истакла је да намјера ове Конференције није да умањи било какве злочине и да тражи било каква оправдања за злочине.

- Али јесте, да укаже, да ви не можете посматрати ратну ситуацију у Сребреници тиме што ћете изоловати један временски период, занемарити чињеницу да неколико година од 1992. до 1995.године су се дешавали страшни злочини - додала је Цвијановићева.

Додик је рекао да осуђује сваку врсту злочина, али и нагласио да су и неки људи који нису били одговорни осуђени за дешавања у Сребреници пред међународним и другим судовима.

- То су прије свега били Срби, а злочинци попут Насера Орића и осталих нису у домашају судске правде... Зато овде не можемо причати ни о правди ни помирењу - рекао је Додик.

За адвоката Тому Филу, који је био активни учесник бројних процеса пред Хашким трибуналом, неприхватљива је формулација по којој је у Сребреници почињен геноцид. То је, сматра, резултат политичког притиска и политичких циљева, који су касније оправдани кроз пресуде овог суда.

- Ад хоц трибунал у Хагу је једна правна наказа која је урађена да би оправдала америчке интересе и НАТО који је био кризи. Требала им је жртва, а прва жртва смо били ми, Срби - сматра Фила.

По окончању конференције, планирано је и штампање зборника, који ће обухватити свих 48 реферата. Организатори скупа су Организација стрјешина ВРС, Независни универзитет Бањалука и Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку.

Предсједник Организационог одбора конференције Милован Милутиновић, који је и предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске, рекао је раније да ће током скупа посебна пажња бити посвећена догађајима у Сребреници из 1995. године.