latinica  ћирилица
13/04/2019 |  09:43 ⇒ 09:45 | Аутор: СРНА

Човић: Састанак са Додиком и Изетбеговићем 17. априла

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да ће се у сриједу, 17. априла, састати у Сарајеву са предсједницима СНСД-а Милорадом Додиком и СДА Бакиром Изетбеговићем, а да ће затим услиједити састанак делегација три странке на којем би требало да буде постигнут коначан договор о формирању Савјета министара.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

- Вјерујем да ћемо на тај дан коначно завршити све што је неопходно да би Савјет министара могао профункционисати, што значи да би иза те сриједе ушли у процедуре - рекао је Човић за "Глас Српске".

Човић је навео да ће ХДЗ инсистирати на финансијама, иностраним пословима и безбједности.

Он је истакао да у овом тренутку не види шансу за некакав договор о иницијативи СДА да Савјет министара треба да буде проширен са новим министарствима.

Када је ријеч о наводној афери "Селефије" и шта стоји иза тога, Човић је рекао да такве афере не би било да су институције БиХ коректно реаговале, у складу са Уставом и законима.

- Да те афере стварно има, не би данас о њој сви ћутали. Када смо ставили до знања да се на то мора институционално одговорити, онда су се сви, који су спекулисали са кафанским и медијским информацијама или наводима, лагано повукли - објаснио је Човић.

Говорећи о мигрантској кризи, Човић је рекао БиХ није спремно дочекала талас миграната, те да се без добре сарадње са сусједима не може направити добар посао.

- Данас нико поуздано не зна рећи колико је људи у БиХ дошло из свијета, јер уопште немамо контролу над њима. То довољно говори о неозбиљности овог простора и ту ћемо се морати много озбиљније него до сада ангажовати - сматра Човић.

Однос БиХ са сусједним земљама, лидер ХДЗ-а БиХ оцијенио је добрим, стабилним, пријатељским, те истакао како је сарадња са Србијом дуже вријеме у напректу и да му се чини да постоји добра воља да отворени проблеми буду ријешени у скоријем времену.