latinica  ћирилица
13/04/2019 |  11:52 ⇒ 12:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Асанж затворен у британском Гвантанаму

Џулијан Асанж је због мањка приступа интернету и здравственој њези и немогућности да изађе напоље, као неподношљив оцијенио боравак у еквадорској амбасади. Тај боравак у амбасади у Лондону окончан је његовим хапшењем у четвртак.
Лондонски затвор Белмарш (фото: Alamy Stock) -
Лондонски затвор Белмарш (фото: Alamy Stock)

Блумерг наводи да би услови у којима сада борави могли да буду много гори пошто је смјештен у британску верзију америчког затвора за терористе "Гвантанамо".

Затвор "Белмарш" у југоисточном дијелу Лондона пореде с овим затвором на Куби, у којем су америчке власти држале најопасније исламисте, прије свега због тога што су у британском "Гвантанаму" смјештени изузетно опасни затвореници.

Ту је казну служио, између осталих Абу Катада који је описиван као десна рука Осаме бин Ладена, некадашњег вође Ал Каиде, за подручје Европе, као и четворица мушкараца који су покушали да изведу самоубилачки напад у лондонском систему јавног превоза. Након што је његов случај, послије хапшења, обрађен пред судом у британској пријестоници, Асанж је спроведен у "Белмарш".

То је изјавио Асанжов пријатељ Вон Смит, који је био једна од посљедњих особа која је посјетила Аустралијанца у еквадорској амбасади прије хапшења.

Блумберг оцјењује да би одабир локације гдје ће Асанж чекати даље судске одлуке могао да указује на строги приступ који су британске власти заузеле по питању притварања 47-годишњег Асанжа, док се он буде борио против изручења САД које га терете за откривање владиних тајни.

Наводи се да у "Белмаршу" има затвореника различитих профила, од нижих преступника до одјељења које држи најопасније затворенике у земљи. Агенција наводи да ће овакво окружење бити потпуна новост за Асанжа, пошто је 2010. године, док је чекао одлуку британских власти по захтјеву Шведске да јој га изруче, провео девет дана у другом лондонском затвору "Вондсворт".

Када је ослобођен уз кауцију његов адвокат је услове у затвору назвао "дикенсовским", док је сам Асанж рекао да је у вријеме проведено у том викторијанском затвору "имао времена за размишљање".