latinica  ћирилица
13/04/2019 |  15:19 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Смиљанић: Полиција у згради парламента у складу са законом

Генерални секретар Скупштине Србије Срђан Смиљанић рекао је да се полиција налази у згради парламента уз његову сагласност и у складу са законом, како би спријечила потенцијални насилни упад.
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

- У својству генералног секретара дао сам сагласност да припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ уђу у зграду, јер имамо законску обавезу да заштитимо људе и ово здање од потенцијалног насилног упада - наведено је у Смиљанићевом саопштењу.

Смиљанић је навео да у складу са чланом 71, став 2. Закона о Народној скупштини, послове унутрашњег обезбјеђивања и одржавања реда у згради и просторијама Народне скупштине обављају припадници Службе обезбјеђења МУП-а Србије, уз сагласност генералног секретара.

Замјеник шефа посланичке групе опозиционе Демократске странке Балша Божовић претходно је изјавио да је зграда Скупштине пуна полиције противно закону и да Закон о Скупштини предвиђа да полиција може да уђе у зграду само уз сагласност генералног секретара Скупштине.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да се полиција налази у згради Скупштине Србије како би спријечила да неко поново покуша да пали зграду или краде слике, те како би обезбиједила сигурност за све посланике и раднике парламента.