latinica  ћирилица
13/04/2019 |  16:50 ⇒ 19:21 | Аутор: СРНА

Министарство за европске интеграције: СДС рециклира застарјеле теме

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске поручило је да је СДС данас пласирало неосноване оптужбе и инсинуације на рачун овог министарства и позвало ову странку да се не бави рециклирањем застарјелих тема већ да се посвети раду њиховог кадра.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

- Мишљења смо да у недостатку тема СДС по ко зна који пут проблематизује давно испричану причу да би скренуо пажњу са катастрофалне политике коју води на нивоу БиХ - рекли су Срни у овом Министарству реагујући на наводе СДС-а који тражи од ресорног министра Златана Клокића да одговори коме је током прошле године ресорно министарство уплатило више од 2,5 милиона КМ за тајне стручне услуге, што је утврдила Главна служба за ревизију јавног сектора.

Из Министарства су подсјетили да су својевремено доставили податке о ангажованим консултантским кућама Одбору за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске састављеног у коме су тада били и чланови СДС-а, али нису имали никаквих примједби.

- То све иде у прилог наведеној чињеници о циљу СДС-а да се скрене пажња са њихових властитих пропуста и нерада - истакли су у овом министарству.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу наглашава да уговори закључени са консултантским и адвокатским фирмама из иностранства представљају наставак сарадње коју неколико година реализује Влада ради формирања правне, економске и дипломатске стратегије Републике Српске.

Према наводима из ресорног министарства, уговори закључени са консултантским и адвокатским фирмама из иностранства носе ознаку тајности у складу са одредбама Закона о заштити тајних података, док извјештаје о проведеним активностима и ефектима рада ангажованих фирми из иностранства разматра Влада, те на основу резултата одлучује о њиховом даљем ангажовању.

Из Министарства напомињу да су уговорене услуге реализоване путем различитих активности при чему је једна од кључних услуга правно савјетовање и односи на све активности које укључују међународну заједницу, првенствено дјеловање и улогу високих представника у БиХ.

- Ту, између осталог, спада и помоћ при формулисању ставова и правних мишљења које Влада Републике Српске упућује међународним организацијама о наведеном питању - објаснили су у Министарству, те нагласили да све активности проводе у складу са законом и прописаним процедурама.

Једна од активности, која се неколико година реализује у континуитету, је израда и упућивање шестомјесечних извјештаја Републике Српске Савјету безбједности УН, те да они сваки пут кад високи представник у БиХ подноси своје извјештаје буду доступни јавности на енглеском и српском језику на интернет странице Владе Републике Српске.

Из Министарства напомињу да те извјештаје и усваја Влада, а не Министарство.

Даље се наводи и да су консултантске фирме оствариле бројне контакте са институцијама страних земаља, међународним организацијама, пословним заједницама и привредним коморама, универзитетима, невладиним сектором, дипломатским мисијама и слично.

- На овај начин су консултантске куће омогућиле додатне видове комуникације институцијама Републике Српске са овим субјектима у иностранству, те тако помогле да се појасне активности и појаве које прате постратни демократски развој БиХ - појаснили су у Министарству.

СДС је затражила од Клокића да одговори какве је стручне услуге платила Република Српска, те захтијевала да скине ознаку тајности да би се утврдило гдје су потрошена средства за стручне услуге.