latinica  ћирилица
14/04/2019 |  15:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Јандроковић у Јасеновцу: Нисмо се више бавили Блајбургом

Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић негирао је да се хрватска влада више бавила комеморацијом у Блајбургу него оном у Јасеновцу.
Гордан Јандроковић - Фото: nezavisne novine
Гордан ЈандроковићФото: nezavisne novine

Како преноси Хина, Јандроковић је у Спомен подручју Јасеновац, на званичној државној комеморацији под покровитељством Хрватског сабора, казао да актуелна влада у Загребу чини велике напоре како би се умањиле друштвене напетости у вези с комеморацијом жртвама, а посебно велики напор, како је рекао, уложен је ове године.

Хрватска агенција наводи да је Јандоковић рекао да се не слаже с оцјеном председника Координације јеврејских општина Огњена Крауса, изреченом у петак на комеморацији за жртве усташког логора у Јасеновцу, коју су, иначе, одвојено од званичне државне комеморације организовали представници мањина и антифашисти.

Краус је тада рекао да би "вјероватно били заједно са властима у недјељу у Јасеновцу" да су власти толико труда уложиле за договор с окупљеним удружењима колико су употријебили да се одржи комеморација на блајбуршком пољу.

- С том оцјеном уопште се не слажем и сматрам да посебно влада премијера Андреја Пленковића улаже велике напоре како би се умањиле друштвене напетости и како би се обавила комеморација жртвама. Посебно овдје у Јасеновцу уложен је велики напор и ове године, међутим за договор је потребна воља свих који су укључени - оцијенио је Јандроковић.

Он је навео да је хрватски државни врх у Јасеновац данас дошао да се поклони жртви људи који су невини убијени због своје вјере, нације, политичког увјерења.

- То је био злочин усташког режима који треба јасно осудити, послати поруку посебно млађим нараштајима да слобода, демократија и мир нису дати сами по себи, да зло постоји око нас и да против њега морамо да се боримо - поручио је Јандроковић.