latinica  ћирилица
14/04/2019 |  15:41 | Аутор: СРНА

Којић: Очекујем осуђујућу пресуду за Дудаковића због масовног злочина

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да су на подручју Крајине 1995. године почињени масовни злочини и етничко чишћење и да очекује осуђујућу пресуду за генерала Атифа Дудаковића и 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао да ће Центар пратити судски поступак и указивати на законске аномалије уколико се појаве као у претходним поступцима, међу којима је и онај Насеру Орићу.

Према његовим ријечима, у овом случају десио се страшан злочин и једина праведна казна за Дудаковића била би дуготрајни затвор.

- Почињени су масовни злочини и на том подручју се радило о класичном етничком чишћењу - истакао је Којић.

Он је истакао да, упркос томе што постоји опште неповјерење из Републике Српске према Суду БиХ када је ријеч о ранијим пресудама, има велико повјерење према поступајућем тужиоцу, јер је Центар готово двије године сарађивао са њим у истрази тог случаја.

Пред Судом БиХ сутра почиње суђење Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Тужилаштво БиХ их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу, као и за уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Оптужница против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ односи се на злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и на ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.