latinica  ћирилица
15/04/2019 |  08:01 | Аутор: СРНА

Помпео: Натјераћемо Мадура да сноси одговорност

САД ће искористити сва расположива економска и политичка средства да предсједник Венецуеле Николас Мадуро сноси одговорнст за кризу у тој земљи, изјавио је амерички државни секретар Мајкл Помпео.
Мајк Помпео (Фото: inverse.com) -
Мајк Помпео (Фото: inverse.com)

Он је јуче новинарима и избјеглицама из Венецуеле у колумбијском граду Кукута рекао да ће Вашингтон јасно дати до знања да ће Куба и Русија платити цијену због пружања подршке Мадуру.

- САД ће наставити да користе сва расположива економска и политичка средства како би помогле народу Венецуеле. Обећавамо да ћемо натјерати власти и оне који су одговорни за корупцију и сузбијање демократије да сносе одговорност за то, употребом санкција, укидања виза и других средстава - истакао је Помпео.

Помпео је нагласио да Кубанци морају да разумију да ће платити цијену због подршке Мадуту и да ће САД исто да кажу и Русији.

Државни секретар САД позвао је Мадура да поднесе оставку, како би се земља "вратила у нормално стање".

Помпео је у посљедња три дана посјетио Чиле, Парагвај и Перу, земље подручја у којем је Вашингтон фокусиран на кризу у Венецуели и растући утицај Кине у региону.

Мадуро криви санкције САД за економске проблеме у земљи, а лидера опозиције у Венецуели Хуана Гваида, који се у јануару прогласио за привременог предсједника државе, назива марионетом Вашингтона.

Више од три милиона људи побјегло је из Венецуеле због хиперинфлације, политичке кризе и недостатка хране и лијекова.