latinica  ћирилица
15/04/2019 |  08:33 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

Додик: Да нема странаца БиХ не би трајала ни два дана

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у интервју за београдске Вечерње новости да је БиХ немогућа конструкција и да је парализа њен концепт.
Милорад Додик (Вечерње новости/П. Милошевић) - Фото: Novosti.rs
Милорад Додик (Вечерње новости/П. Милошевић)Фото: Novosti.rs

- Она је увијек у парализи. И прије четири године је изабран Савет министара, па је послије годину дана ушао у блокаду, ништа није могао ни да предложи, ни да одлучи - рекао је Додик.

Он је навео да парализа власти на нивоу БиХ утиче на Републику Српску, али да је Српска стабилизовала своју економију, буџет и политичке институције, те у немогућим условима показала способност да егзистира.

Додик је нагласио да БиХ не би трајала ни два дана да нема странаца.

На питање хоће ли се српски представници повући из Парламентарне скупштине БиХ, а он из Предсједништва, уколико се наставе блокаде, Додик је одговорио:

- Направићемо тактички најбоље што је могуће. Нешто ми се свиђа да их мало иритирам тамо.

Коментаришући идеју о разграничењу Србије са Албанцима, Додик је рекао да Српска отворено прати политику Београда и да ће прихватити све што Србија изабере као дефинитивно рјешење.

- Ако хоћемо стабилан Балкан, онда се он мора редефинисати на начин да буду обједињени простори гдје су већински доминантни народи. Међутим, ми смо овдје експеримент који није дозволио да се народи разграниче на историјски начин, да изграде своје државе и онда покушају да сарађују и граде пријатељство, него смо остали у тињајућем сукобу око многих питања. Све док имате проблем граница и отетости територије, не можете да обезбиједите трајан мир - сматра он.

Фото: Вечерње новости/П. Милошевић

Додик је поновио да остаје при ставу да би Република Српска требало да прогласи независнот уколико самопроглашено Косово добије столицу у УН.

- Ми смо већ одвојени, само то није проглашено. БиХ је потпуно подијељено друштво. Држава не функционише, већ постоји нека њена имагинација. Дејтонски споразум је "склепао" ту земљу која нема ништа заједничко, а ми сад треба да покушамо да направимо неку заједничку политику. То не иде - рекао је он.

Додик сматра да ће се у геополитичком и регионалном кретању створити моменат када ће уједињење Српске и Србије бити могуће и да ће тај процес убрзати уколико буде могао, али, како каже, није авантуриста и неће народ да уводи у страдање или избјеглиштво.

- Немам дилеме да ће се уједињење десити, само се бојим да ја, или неко други, тај моменат не пропустимо - рекао је он.

Додик сматра да би за Србе најстабилније било када би се "објединили у једној перспективној држави Србији".

- Нисмо никада никога у историји напали, па нећемо ни сад. Тај простор припада нама. Како ће неко из Сарајева моћи да каже да је Бањалука његова? Није његова, већ наша, српска. Она осјећа да припада Србији. Сви то мисле и 99 одсто Срба сматра да је то Србија, а други могу да се боре против тога колико хоће, џаба им - поручио је Додик.