latinica  ћирилица
15/04/2019 |  09:51 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Отварање Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару значајно за Србе

Конзуларна канцеларија Србије у Дрвару, чије је отварање најављено за сутра, знак је да Срби у Федерацији БиХ нису заборављени и да једину помоћ имају управо из Србије и Републике Српске, рекла је за Срну начелник општине Душица Рунић.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

- Конзуларна канцеларија Србије, која ће бити отворена у Дрвару, представља везу са матицом и знак да нисмо заборављени - рекла је Рунићева.

Она је додала да ће тај потез уједно улити осјећај сигурности Србима који живе у овом дијелу Федерације БиХ.

- Отварање Конзуларне канцеларије даје наду Србима да ће опстати на овим просторима. Ова канцеларија омогућиће брже рјешавање административних питања - истиче Рунићева.

Она каже да ће Конзуларна канцеларија помоћи у рјешавању питања држављанстава, као и административно-правних, а њен рад биће значајан не само за становнике Дрвара, већ и околних општина.

- На основу овог потеза схватамо да нисмо сами. Неко стоји иза нас и подржава нас. Годинама подршку добијамо од Републике Српске, а ево сада и од Србије. У име грађана Дрвара и околних општина, ја се овом приликом захваљујем - рекла је Рунићева.

Конзуларну канцеларарију Србије у Дрвару сутра ће, у име Министарства спољних послова Србије, отворити генерални секретар Вељко Одаловић, најављено је из Генералног конзулата Србије у Мостару.

Отварање је предвиђено у 13.00 часова у Радничком дому.

БАКОЧ: КАНЦЕЛАРИЈА У ДРВАРУ ДОПРИНИЈЕЋЕ ЈАЧАЊУ КОНТАКАТА СРБА С МАТИЦОМ

Конзул у Генералном конзулату Србије у Мостару Марија Бакоч изјавила је да ће Конзуларна канцеларија која ће сутра бити отворена у Дрвару допринијети даљем развоју добросусједских односа БиХ и Србије, као и јачању контаката Срба са матицом у оквиру сарадње привредних, научних, културних, информативних и спортских организација.

- Министарство спољних послова Србије путем својих дипломатско-конзуларних представништава, а тако и посредством Генералног конзулата Србије у Мостару, придаје изузетан значај односима са Србима у региону, о чему говори подршка у реализацији бројних пројеката који доприносе очувању националног идентитета, језика, културе и обичаја - истакла је Бакочева.

Она је додала да ће у том духу доприносити и Конзуларна канцеларија у Дрвару.