latinica  ћирилица
15/04/2019 |  10:34 | Аутор: СРНА

Синдикат трговине: Тржни центри да не раде за предстојеће празнике

Предсједник Синдиката трговине, угоститељста, туризма и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић затражио је од градоначелника и начелника општина у Републици Српској да у својим одлукама о радном времену за дане предстојећих државних и вјерских празника не дозволе обављање дјелатности трговачким центрима и радњама или да буде што мање отворених.
Горан Савановић - Фото: РТРС
Горан СавановићФото: РТРС

Допис је упућен предсједнику Владе Републике Српске, надлежним мнинистарствима, инспекторатима, Савезу општина и градова, свим трговачким центрима и радњама у Републици Српској, Удружењу послодаваца и Удружењу трговине и туризма Републике Српске.

Савановић тражи од власника и директора трговина и тржних центара да омогуће својим запосленим достојанствен одмор и празновање.

Синдикат трговине, угоститељста, туризма и услужних дјелатности Републике Српске апалеује да надлежне службе изврше контролу евентуалног рада за празнике, као и плаћања радника, те да се санкционишу сви несавјесни послодавци који не буду примјењивали одредбе Закона о празницима.

Овај синдикат подсјећа да је Законом о празницима Републике Српске регулисан број дана који се празнују, док је Законом о раду и одлуком Владе Републике Српске о утврђивању увећања плате регулисана висина примања по основу рада и висине помоћи раднику, начин плаћања празничних дана, када радник не ради или када евентуално ради на дане празника, било републичких, вјерских или ради задовољавања својих осталих вјерских потреба.

Пред грађанима и радницима Републике Српске републички и вјерски празници који се обиљежавају у априлу, мају и јуну.