latinica  ћирилица
15/04/2019 |  11:02 | Аутор: РТС

Зери: Косово се празни, власт са рукама у џеповима

На Косову је све мање људи, поготову младих, који се легално уз визу, селе у друге земље ради бољег живота.
Албанци одлазе са Косова - Фото: РТС
Албанци одлазе са КосоваФото: РТС

Међутим, ни посланици косовске скупштине, ни влада Рамуша Харадинаја нису предузели хитне мјере да зауставе огроман одлив младих људи који напуштају Косово, пише приштински лист Зери.

Премијер Харадинај сматра немогућим хитно налажење рјешења овог проблема.

Посланици самопроглашене скупштине прошле недјеље су на ванредној сједници разговарали о масовном бјекству албанске омладине. Али, због недостатка кворума, нису ни гласали о резолуцији о овом питању.

Политички аналитичари у Приштини сматрају неприхватљивим изјаве да неће бити брзог рјешења за бијег младих, тврдећи да влада треба да има визију развоја Косова.

Изражавајући забринутост зато што грађани напуштају Косово, посланици из опозиције кажу да влада није предузела потребне кораке.

Замјеник предсједника покрета Самоопредјељење Аљбуљена Хаџију оцијенила је да је забрињавајуће да млади људи легално напуштају Косово, јер су како кажу, изгубили наду.

- Ово је главна брига покрета, јер је истина да смо у прошлости имали илегалну миграцију, али је била видљивија, тако да се видјело да грађани одлазе. Сада се дешава да је миграција легална, одлазак грађана догађа се преко виза, посебно радних виза. Проблем је у томе што је наша омладина изгубила наду - објашњава она.

Подсјећа да прошлонедјељну расправу у скупштини о одласку људи са Косова, и додаје да једина тачка за потпуно разумијевање треба да буде да Харадинајева влада - или да поднесе оставку или да буде смијењена.

- Осим тога што су наши грађани незапослени и што напуштају земљу у трагању за бољим животом од живота који су им "ПАНлопови" (владајућа коалиција) украли, догађа се да одлазе чак и грађани који имају просјечне плате. То је зато што грађани захтијевају добро образовање, здравље, добробит - рекла је она.