latinica  ћирилица
15/04/2019 |  12:11 ⇒ 12:35 | Аутор: Index.hr

Начелник Блајбурга: Долазе нам неонацисти из пола Европе

Градоначелник Блајбурга Штефан Височник рекао је како у његов град долази све више неонациста, чак, из пола Европе.
Скуп у Блајбургу (Фото:  Hina) -
Скуп у Блајбургу (Фото: Hina)

Височник је у интервјуу за ријечки Нови лист поменуо и комеморацију у Блајбургу.

Навео је да градске власти немају ништа против окупљања и мисе у спомен на страдале, као и да је град помогао да се на тој пољани подигне прави споменик.

- Међутим, оно што примјећујемо у посљедње вријеме је то да се овом обиљежавању све више прикључују неонацисти из пола Европе, па је тако прошле године било девет пријава и седам пресуда, а стижу и разне групе демонстраната које се све више шире према самом граду. Није нам драго да наш град и Аустрија као држава имају такав имиџ који не заслужују - прокоментарисао је Височник.

- Блајбург не жели да уз себе веже негативне конотације, јер ово што се догађа заправо постаје проблем на вишем, регионалном нивоу. Како би се он ријешио, недавно смо објавили резолуцију којом тражимо од надлежних државних институција да нам помогну да ово регулишемо путем законских рјешења - рекао је градоначелник.

Док Хрватска бискупска конференција, као и организатори окупљања тврде да су усташка и нацистичка обиљежја посљедњих година у Блајбургу ријеткост, градоначелник Височник каже да је углед овог града у свјетској јавности нарушен баш због комеморације.

- Ми овдје имамо проблем да, када у Гугл упишете Блајбург, на првој страници изађе да је то мјесто сусрета нациста. То није добро за нас и за нашу промоцију - истакао је градоначелник.