latinica  ћирилица
15/04/2019 |  12:24 ⇒ 12:52 | Аутор: sputniknews.com

Дачић: Мађарска је наш највећи пријатељ у ЕУ

Односи Србије и Мађарске никад нису били бољи у ближој историји, а у Европској унији Србија нема већег пријатеља од Мађарске, изјавио је данас министар спољних послова Србије у Суботици, гдје се одржава сједница двије владе.
Ивица Дачић (Фото: Курир) -
Ивица Дачић (Фото: Курир)

- У ЕУ немамо већег пријатеља од Мађарске, а мој колега Петер Сијарто је најгласнији заговорник европских интеграција Србије. На састанцима европских министара дипломатије он најодлучније говори о ЕУ интеграцијама Србије - рекао је Дачић послије разговора са Сијартом.

Он је додао да се пријатељство двије земаље најбоље види по срдачности и личним везама предсједника Србије Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана.

Дачић је најавио да ће Србија наставити сарадњу с Мађарском на свим пољима, политичком, економским, и додао да је Мађарска у међувремену постала један од највећих економских партнера Србије.

- Мађарска је шести највећи спољнотрговински партнер Србије, а спољнотрговинска размјена наших земаља прошле године је износила 1,7милијарди евра - рекао је Дачић.

Он је посебно нагласио да су томе допринијели изузетни односи с мађарском националном мањином у Србији.

- Велики допринос свему томе даје складан однос с Иштваном Пастором, предсједником Скупштине Војводине. Ми у Србији имамо националне мањине као мостове сарадње, а не као препреке, и такве односе ћемо наставити да развијамо - закључио је шеф српске дипломатије.