latinica  ћирилица
15/04/2019 |  13:16 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Петрић: У изборе се ушло са огромним уставним и законским дефицитима

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић изјавио је да се у изборе 2018. године ушло са огромним уставним и законским дефицитима јер нису спроведене пресуде Европског суда за људска права и уставних судова у БиХ, а у изборној години створен је и амбијент да би најбоље било одгодити тај процес.
Бранко Перић - Фото: СРНА
Бранко ПерићФото: СРНА

Он је, обраћајући се учесницима конференције "Општи избори - Изазови изборног процеса у БиХ" у Сарајеву, подсјетио на препреке и проблеме покушаја компромитовања изборног процеса са којима се ЦИК суочио, указавши на приче о неажурности бирачког списка на којем је било 5.000 преминулих, крађама изборног материјала, великом броју неважећих листића и одустајање бројних чланова бирачких одбора.

Наводећи да је 689 посматрача из 44 међународне организације посматрало опште изборе прошле године, Петрић је изразио велику захвалност ЦИК-а за њихов рад и извјештај Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а.

Шеф Мисије ОЕБС-а Брус Бертон је, обраћајући се учесницима подсјетио да партнерство ове међународне огранизације и ЦИК-а БиХ траје од 2002. године, када је одговорност за организовање избора предата БиХ. 

- То партнерство је увијек фокусирано на јачање изборног процеса у БиХ, јер се, како се то свакодневно понавља, слободни и фер избори основа сваке здраве демократије - рекао је Бертон.

Истакавши да је у извјештају ОДИХР-а указано да још има значајних правних и системских пропуста, Бертон је позвао на предузимање корака који ће обновити повјерење у интегритет изборног процеса и додао да одговорност за спровођење препорука ОДИХР-а не лежи само на ЦИК-у БиХ, него и на политичким партијама.

Шеф Канцелације Савјета Европе у БиХ Драхослав Штефанек навео је да је, према извјештају члана Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе Стјуарта Диксона, дата препорука да кантонални избори буду спроведени заједно са локалним изборима.

Он сматра да је ЦИК донио храбру одлуку када је ријеч о попуњавању Дома народа Федерације БиХ и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, наглашавајући да је у овој земљи тешко донијети одлуку која одговара свима.

Напомињући да је Антикорупционо тијело Савета Европе указало на недостатак тренспарентности финансирања политичких партија у БиХ, Штефанек је истакао да је од 2017. године примјењена само једна препорука овог тијела, те је позвао политичке партије да их све спроведу.

Члан ЦИК-а Суад Арнаутовић је навео да ниједном члану ЦИК-а није истекао мандат који, према закону, трају све док се не потврде резулати општих избора 2018. године. 

- Општи избори се одржавају на непосредан и посредан начин. Тај дио за посредне изборе још није завршен јер се предсједник и потпредсједник Федерације БиХ бирају посредним путем. Када буде окончан тај процес онда ће једном број чланова ЦИК-а бити окончан мандат - рекао је Арнаутовић.

Он је истакао да ће током конференције "Општи избори 2018 - Изазови изборног процеса у БиХ" људи од струке дати оцјену избора и изборног процеса, рада бирачких одбора, оптшинских и градских изборних комисија, као и ЦИК-а БиХ, те дати закључке и препоруке свим нивоима власти у БиХ за унапређење изборног процеса. 

- Када је ријеч о извјештају ОДИХР-а, нажалост, свједоци смо да један министар у Савјету министара у техничком мандату широм свијета на својствен начин интерпретира тај извјештај. Ми смо јако захвални, подржавамо и прихватамо извјештај ОДИХР-а који је веома критичан на системске пропусте - рекао је Арнаутовић.

Он је навео да је извјешај ОДИХР указао на огромне системске пропусте и недовршене правне норме с обзиром на четири пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру и три пресуде Уставног суда БиХ везано за изборно законодавство, истичући да сигурно није онакав каквим га појединци из БиХ представљају у свијету. 

- Извјештај је потребно исправно читати и интерпретирати, а ова конференција ће бити доприност томе - рекао је Арнаутовић.

Шеф Одсјека за изборе ОДИХР-а Александер Шлик рекао је да је у БиХ потребно покренути реформу изборног законодавства која ће бити од користи бирачима у овој земљи.

Он је додао да је праћење изборне кампање био један од задатака ОДИХР-а и да је, према његовим ријечима, било утицаја на бирача и злоупотребе државних ресурса због чега је препоручена детаљна истрага. 

- Кад је ријеч о бирачком списку, чули смо да људи изражавају забринутост, али је велика разлика између забринутости и конкретних доказа. Чули смо да су многи забринути, али нисмо вијели доказе који би то поткријепили - рекао је Шлик.

Дводневна конференција "Општи избори 2018 - Изазови изборног процеса у БиХ" је најзначајнија стручна конференција о изборном процесу која је окупила представнике изборних комисија у БиХ, Словеније и Македоније, те представнике међународних организација које надгледају изборни процес.