latinica  ћирилица
15/04/2019 |  13:17 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Ускоро реконструкција и трећег павиљона Студентског центра у Бањалуци (ФОТО)

Премијер Српске, Радован Вишквић обишао је обновљене павиљоне 1 и 2 бањалучког Студентског центра "Никола Тесла".

 Посјета поводом манифестације "Дани студената 2019", била је прилика и за разговор о студентским проблемима, па је најављено рјешење кључног – обнова трећег павиљона.

Павиљони 1 и 2 Студентског центра "Никола Тесла" коначно су обновљени, а квалитет завршених радова испитао је и предсједник Владе. Иако је обновом повећан студентски стандард поједини проблеми и даље чекају рјешење.

- Наши захтјеви су да уђемо у реновирање трећег павиљона који је у Кампусу. Имамо зграду АГГФ-а која није завршена и још пар факултета који немају своје зграде и своје локације - каже Немаља Бабић, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци.

Фото: РТРС

Питање трећег павиљона ускоро би требало на дневни ред. Договор са премијером је да се изради санациони план након којег ће бити познат тачан износ потребних средстава. Један дио, рачунају у центру, требало би да буде обезбијеђен из пројекта енергетске обнове Свјетске банке. Аплицирали су за замјену фасада и уградњу соларних панела, али и то питање кочи неформирање Савјета министара.

- То је оно што кочи комплетну реализацију пројекта енергетске ефикасности. Бојимо се да ћемо и ову зиму дочекати без фасаде на овим павиљонима, што свакако нама повећава трошкове енергената - истиче Драгослав Топић, директор Студентског центра "Никола Тесла".

Фото: РТРС

Проблеме Студентском центру “Никола Тесла“ стварају и нагомилана дуговања према Топлани. О рјешавању тог питања наредних дана требало би да буде ријечи на састанку са представницима Топлане и Градске управе. У побољшање студентског стандарда у претходних 10 година, Влада Републике Српске уложила је више од 100 милиона марака, подсјетио је Вишковић.

- Имамо најниже услуге које наши студенти плаћају у читавој регији. Ја сам поносан на то и то је допринос Владе нашим младим људима и њиховим породицама да на неки начин стекну своје образовање уз што мање трошкове - напоменуо је премијер.

Посебна тема Вишковићеве посјете Студентском центру било је питање реакредитације бањалучког Универзитета, који је од комисије добио највишу оцјену. Предсједник Владе сматра да није случајно да бањалучки Универзитет није реакредитован. Студенти, с друге стране најављују протесте не дође ли наредних дана до коначног расплета ситуације.