latinica  ћирилица
15/04/2019 |  15:39 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Брнабић - Орбан: Вријеме за уговор о свеобухватном партнерству (ФОТО)

Србија и Мађарска би требало да почну да раде на свеобухватном уговору о стратешком партнерству, закључено је на данашњој заједничкој сједници влада Србије и Мађарске у Суботици, изјавила је премијер Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић -
Ана Брнабић

- Право је вријеме за то. Ако неке земље треба да имају такав уговор о свеобухватном стратешком партнерству, онда су то свакако Србија и Мађарска и на томе ћемо радити у наредном периоду - рекла је Брнабићева на заједничкој конференцији за новинаре са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Брнабићева је захвалила Мађарској за снажну и континуирану подршку евроинтеграцијама Србије, балансираном ставу према питању Косова и Метохије, као и на односу према српској националној мањини у тој земљи.

Она је истакла да Србија и Мађарска немају отворених питања и да је Мађарска у економији трећи по величини партнер Србије иза Њемачке и Италије, а да је робна размјена између Србије и Мађарске у 2018. години била 1,7 милијарди евра, што је за 15 одсто у више у односу на 2017. годину.

Брнабићева је навела да је на заједничкој сједници двије владе договорено да буде отворен још један гранични прелаз Рабе–Киберхаза, а да ће у 2020. години физички бити проширен гранични прелаз Хоргош.

Орбан је рекао да би за све било корисно да Србија што прије постане чланица ЕУ.

Виктор Орбан (Фото: Танјуг)

- Миграциона политика је заједнички успјех мађарске и српске стране, а Мађарска нема довољно средстава за борбу против миграција и тиме мора да се позабави ЕУ - рекао је Орбан и оцијенио да је важно сачувати свој идентитет и одбранити се од непожељних долазака.

Орбан сматра да велики наталитет у Африци ствара притисак на ЕУ, али да Мађарска не води бездушну политику и да много новца троши за подршку земљама из којих долазе мигранти.

Он је изразио задовољство што је трговинска размјена Мађарске и Србије порасла за 30 одсто и подсјетио да мађарске инвестиције постоје и у јужним дијеловима Србије, а не само на сјеверу.

Орбан је истакао да се и оствари све оно што је договорено са Србијом што није увијек случај у међународној политици и навео да је "остао без даха" када је видио којом брзином Србија напредује у смањену државног дуга и какво је стање сада у буџету Србије.

Орбан је подсјетио да путовање возом од Београда до Будимпеште сада траје осам сати, а да је циљ да се то вријеме скрати.

Мађарски премијер рекао је да чује да у српској опозицији има неких који се плаше да ће Мађари у већем броју да се доселе у Србију, наводећи да би их Мађарска "дала", али да нема довољно људи ни у Мађарској.

- Ако Србија што прије добије статус чланице, то је од користи за све нас - закључио је Орбан и одао признање Србији за мјере усмјерене на јачање културне аутономије Мађара.