latinica  ћирилица
15/04/2019 |  15:44 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Влада учинила много у стварању повољнијег пословног амбијента (ФОТО)

Република Српска је учинила много да се обавезе према привредницима смање са циљем стварања повољнијег пословног амбијента у којем би страни инвеститори препознали квалитет рада радне снаге са ових простора и скупље га платили, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Фабрика обуће "Шкребић" у Теслићу запошљава скоро 600 радника.

Како раде и с којим проблемима се суочавају увјерио се министар.

За 22 године постојања ова компанија од првобитних двадесетак данас запошљава 539 радника. За малу средину какав је Теслић , огроман број. То је позитиван примјер , каже министар, а када се има у виду да је њен власник предсједник Уније послодаваца, добро је, каже, знати с ким се преговара у социјалном дијалогу.

- Ви знате да се социјални дијалог у Републици Српској одвија на трипартитном нивоу, поред Владе Српске и синдиката ту је и Унија удружења послодавца и желио сам на лицу мјеста да се увјерим каква је компанија - рекао је Милуновић. 

Допринијеле су томе и мјере које се проводе у Републици Српској ради смањења обавеза, стварања позитивног амбијента за инвеститоре,каже министар. Радници кажу увијек може боље, али разлога да се жале тренутно немају.

Теслић: Милуновић - Шкребић (Фото: СРНА)

Извозно оријентисана фирма мора да испуни високе захтјеве страних партнера, али и да задржи раднике . Повећање плата као кључно, могуће је,каже послодавац, уз повећање продуктивности или цијене рада према ино-партнерима ,те уз смањење пореза и доприноса.

- Плата радника може бити повећана на три начина. Први је повећањем продуктивности, а ја то не могу направити јер моји радници раде довољно брзо. Можемо смањити порезе и доприносе, али и ту морам бити реалан да је Влада Српске доста тога урадила у текстилној и обућарској индустрији тако да немамо превисоку пореску стопу и доприноса за нашу грану, док за неке треба смањивати - рекао је Шкребић.

Све израженији недостатак квалификоване радне снаге није заобишао ни ову фабрику. Раднике преквалификују и сами обучавају. Шансу да добију посао имаће још око 100 радника када нови погон буде завршен.