latinica  ћирилица
15/04/2019 |  16:08 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Цвијановић: СДА показује кукавичлук у процесу формирања власти

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Шамцу да СДА прави гимнастику да би задовољила своје циљеве и да има дозу кукавичлука да заједно са осталим побједницима на изборима, а то су из ХДЗ БиХ из хрватског и СНСД из српског народа, уђе у власт на нивоу БиХ.

- Као потенцијални проблем видим међусобне односе између партија као што су ХДЗ и ДФ - рекла је Цвијановићева новинарима у Шамцу.

Она је изразила жељу да власт на нивоу БиХ буде брзо формирана од три побједничке партије које су доминантне и које су показале капацитет на изборима.

- Узалуд смо потрошили вријеме јер је и математички и политички било могуће да то урадимо у децембру прошле или најкасније у фебруару ове године, али је недостајало добре воље. Одгађањем смо много изгубили јер је ово било вријеме када је требало да зграбимо прилику с обзиром на то да је на одласку тренутна гарнитура власти у ЕУ. То је требало да искористимо да дођемо до позитивног мишљења Европске комисије, а након тога и кандидатског статуса. Један од услова за то било је формирање власти на нивоу БиХ - нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ту нема никаквог проблема јер то није никаква немогућа ситуација у којој треба да се добро замислите како да је ријешите, и постоје сви услови и партије које могу да формирају парламентарну већину.

- Имамо јасно изражене побједнике на изборима и концепт власти на нивоу БиХ у којем је логично да рефлектује власт са нивоа Српске зато што много процеса које треба рјешавати подразумијева ангажман и синхронизацију различитих нивоа власти. Овдје СДА нема довољно политичке воље, они су блокирали овај процес и измишљали разне разлоге - истакла је Цвијановићева.

Говорећи о потенцијалним роковима у којима би могла да буде формирана власт на нивоу БиХ, Цвијановићева је рекла да тај одговор не зна јер СДА можда на памет падну још неки услови.

- Они делегирају питања о којима нема сагласности, а моја политичка логика је да се бавимо онима гдје је могућа политичка сагласност. За мене је то неозбиљно и неодговорно јер тиме спречавате да нешто функционише. Нема ништа од условљавања и ако смо сви озбиљни онда треба да договоримо шта је на дневном реду, а сматрам да је приоритет да буде деблокиран европски пут и да добијемо статус кандидата - поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да би БиХ добијањем статуса кандидата за чланство у ЕУ имала на располагању и више новца и могла да учествује у различитим видовима подршке из фондова ЕУ које сада нема право да користимо.