latinica  ћирилица
15/04/2019 |  16:21 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Рајко Петров Ного добитник награде "Јелена Балшић"

Пјесник Рајко Петров Ного овогодишњи је добитник престижне књижевне награде "Јелена Балшић", коју му је данас у Српској књижевној задрузи у Београду уручио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
Цетиње - Фото: СРНА
ЦетињеФото: СРНА

Покровитељ награде је Митрополија црногорско-приморска, а додјељује се најугледнијим књижевницима и пјесницима сваке друге године у част ктиторке манастира Бешка и пјесникиње Јелене Балшић", саопштено је из ове митрополије.

Жири за додјелу награде одлучивао је у саставу: Валентина Питулић, Мило Ломпар, Душко Бабић, Мирослав Максимовић, Љубица Петковић и Симон Ђуретић, секретар Савјета књижевне награде.

У одлуци се наводи да се Ного у свом књижевном стваралаштву дотакао мотива који су дубоко укоријењени у архетипске слојеве српског националног бића.

На почетку данашњег скупа говорили су професор Валентина Питулић и Душко Бабић, који су истакли дјелатност овогодишњег добитника награде.

Овогодишњи добитник престижне књижевне награде "Јелена Балшић" је пјесник Рајко Петров Ного, а Повељу и икону Свете Јелене уручио му је данас митрополит црногорско-приморски Амфилохије у Српској књижевној задрузи у Београду.

Потом је митрополит Амфилохије говорио о благовјерној Јелени Балшић и додијелио пјеснику Рајку Петрову Ногу награду - Повељу и икону благовјерне Јелене.

За крај, присутнима се обратио и сам пјесник Рајко Петров Ного и захвалио Његовом високопреосвештенству на урученој му награди.

У свом говору пјесник је говорио о животу и дјелатности Јелене Балшић и истакао да Медитеран није изгубљен све док народ иде у цркве и манастире.