latinica  ћирилица
15/04/2019 |  18:27 ⇒ 16/04/2019 | 08:23 | Аутор: РТРС

Хоће ли бити одблокиран процес формирања власти на нивоу БиХ?

Хоће ли у сриједу, на новом састанку лидера СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, коначно доћи до помака или ће бити настављено са опструкцијама у формирању Савјета министара?

Прогнозе су незахвалне, посебно имајући у виду понашање СДА која константно делегира питања о којима сагласности нема. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцјењује да управо СДА нема довољно политичке воље, те да показује кукавичлук да са осталим побједницима на изборима формира власт.

Узалуд је потрошено вријеме – и математички и политички власт на бх нивоу могла је бити формирана још у децембру прошле или најкасније у фебруару ове године, али је недостајало добре воље, сматра предсједница Српске.

- СДА прави одређену гимнастику, дакле прво да би задовољио тамо своје одређене, рећи ћу циљеве, али исто тако мислим да СДА има одређени кукавичлук да заједно са осталим побједницима на овим изборима, а то су дакле из хрватског народа ХДЗ БиХ и српског народа СНСД, да заправо уђе у власт, оно што видим као потенцијални проблем јесте дакле међусобне односе између различитих партија као што су ХДЗ и као што је то ДФ - истакла је Цвијановићева.

Да је крајње вријеме да се успостави Савјет министара, ради успостављања функционалне БиХ наглашава и премијер Српске. Додаје да садашња ситуација иде на штету свих грађана, посебно имајући у виду велики број отворених питања у Федерацији и у Савјету министара.

- Ја чекам да добијем колегу с друге стране са којим би, ако буде данас изабран, већ сутра правио састанак и договоре око одређених питања, знате да имамо проблем и расподјеле коефицијената ПДВ-а, да имамо проблем нефункционисања Електропреноса - напоменуо је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

На преговоре у сриједу, СНСД иде са јасним, познатим ставовима – Србима и Републици Српској припада мјесто предсједавајућег и три министра. Не тражимо ништа, што није било раније, истиче лидер СНСД-а Милорад Додик који не вјерује у добре намјере Бошњака да желе да заврше клацкалицу у формирању Савјета министара, иако је то један од европских услова за давање мишљења о кандидатском статусу.

- Али то ће очигледно бити тешко, јер имамо очигледно организовану опструкцију за формирање Савјета министара. Шта учинити ако се настави даље са радом, онемогућавањем рада Савјета министара, оно што је до сада била пракса, дакле видјеће сви да онда нема спремности да раде и други органи, ако пустите да ради Представнички дом и Дом народа, онда легализујете састав Савјета министара, то је нешто што није изборна воља - навео је Додик.

Додик оцјењује да је ситуација у БиХ тешка, јер се дешава потпуна парализа институција . Додаје да постојећа структура у Савјету министара покушава да обезбиједи међународни и унутрашњи легитимитет који нема, као и да расписује конкурсе и именује људе из претходне гарнитуре власти на важна мјеста, како би и када буде формиран нови Савјет министара, већ имали заробљену структуру система. Свима је већ одавно јасно да је лоптица на федералном терену гдје још владају несређени односи. Након ДФ-овог категоричног НЕ, услиједило је ДА уласку у власт са СДА, а са њим и посипање пепелом због односа са СДП-ом у БХ блоку.

- ДФ дакле суверено доноси своје одлуке, свјесни смо да је оваква одлука јако тешка, али она је истовремено храбра и државотворна. Не можемо себи приуштити да останемо у хладовини опозиције и да ствари које ће се дешавати и процеси који долазе и изазови пред којима ће се наћи БиХ посматрамо са трибина - сматра Џенан Ђонлагић,  потпредсједник ДФ-а.

Да се серија политичких заврзлама о формирању бх власти наставља, свједочи и изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је за ФЕНУ рекао да је на почетку преговора стекао утисак да Додик жели договор, али да је послије давао "тешке и провокативне изјаве". Додика је оптужио да жели застој у раду институција.