latinica  ћирилица
15/04/2019 |  18:54 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Горан Сувара најављује тужбу против руководства КПЗ Бијељина

Након што је издржао вишегодишњу казну због кривичних дјела почињених у рату у Гламочу, Горан Сувара најавио је тужбу против руководства Казнено - поправног завода у Бијељини.

Установу, у којој је одслужио казну, оптужује за несавјесно лијечење. На конференцији за медије у Бањалуци, оптужио је поједине политичаре за, наводно, саучесништво у корупцији.

Признао је и да је неким новинарима намјерно слао лажне информације.

Сувара каже да су га погодиле тврдње да није тачно да су му тадашњи новинар Небојша Вукановић и функционер СДС-а Бојо Гашановић 2015. лично предали новац за снимак на којем Миле Радишић за криминал, наводно, оптужује дио власти Републике Српске.

Снимак им је, каже, предао пред неколико свједока на Тврђави у Новом Саду.

Претходно је одбио понуду, снимљену камерама једног ресторана.

- Тад су нудили 25.000 евра. То сам одбио и тај дио приче је познат јавности. Отјерао сам их, а они су дошли у сљедећи четвртак. Донијели су 50.000 евра и сад је фрка ко је корупмиран. Они или Горан Сувара - каже Сувара.

Вукановић у вријеме објављивања снимка, за који Сувара тврди да му га је продао, није желио рећи како га је прибавио. Контакт није порицао.

- Неке особе које су знале да се бавим истраживачким новинарством, да сам увијек био знатижељан за такве приче, контактирали су са мном и рекли да има особа у бјекству и која се жели осветити Милораду Додику који га је искористио - наводи Вукановић.

Сувара каже да је био у контакту са великим бројем владајућих и опозиционих политичара. Показао је дио преписке са ПДП-овим Драшком Станивуковићем, који је од њега, наводно, тражио подршку.

Сувара тврди да је новинару Слободану Васковићу, у вријеме протеста у такозваном Пицином парку, да би га провјерио, намјерно послао лажну вијест да породица Вулић скрива податке о убиству једне особе.

- Тај текст, који је господин Васковић написао, ја сам подметнуо, јер сам знао да је плаћеник. Од тад знам и чији је плаћеник, ко је и шта је - наставља Сувара.

Све поменуте, Сувара је позвао да га, ако имају аргументе, демантују за седам дана кад ће поново одржати конференцију за медије.

Тражи и оставку од челника Казнено - поправног завода у Бијељини због, како каже, пропуста у лијечењу, погоршања здравственог стања, праћеног наглим мршављењем.

Тврди и да је видио малтретирање неколико затвореника и да ће одговорне у КПЗ-у, ако не поднесу оставке, тужити.

Сувара је у овој установи одслужио казну за тешке крађе и разбојништва почињена у рату на посједима Бошњака из Гламоча.