latinica  ћирилица
15/04/2019 |  20:10 ⇒ 16/04/2019 | 08:20 | Аутор: Агенције

Сачувана главна конструкција катедрале Нотр Дам, пожар под контролом (ФОТО/ВИДЕО)

Главна конструкција катедрале Нотр Дам у Паризу је сачувана, изјавили су званичници главног града Француске позивајући се на информације из ватрогасне јединице. Такође и два торња катедрале су сачувана, потврђено је за Ројтерс из париске ватрогасне јединице. Још се испитује узрок пожара.
Катедрала Нотр Дам уништена у ватреној стихији (Фото:ТаnjugAP) - Фото: ТАНЈУГ
Катедрала Нотр Дам уништена у ватреној стихији (Фото:ТаnjugAP)Фото: ТАНЈУГ

Ток догађаја:

00.10 - Француски предсједник Емануел Макрон рекао је да су ватрогасци успјели да спасу главни дио здања и да ће обнова катедрале кренути одмах.

- Најгоре је избjегнуто - изјавио је Макрон.

23.46 - У борби са ватреном стихијом тешко је повријеђен један ватрогасац.

И док је главна конструкција сачувана, још се утврђује огромна штета овог ремек-дјела готичке архитектуре изграђене 1345. године.

Према посљедњим информацијама, страдала су три прозора која су изграђена у периоду од 1225 и 1250. године.

23.45 - Нисмо сигурни хоћемо ли моћи угасити ватру - рекао је командир француских ватрогасаца Жан-Клод Гале. Накнадно су објавили како је структура катедрале ипак сачувана, те како се неће урушити.

Пожар је, према посљедњим информацијама, стављен под контролу.

- Сада са сигурношћу можемо рећи да је структура Нотр Дама сачувана од тоталног уништења - рекао је извор за Ројтерс

23.15 - Пожар је захватио и носећу конструкцију и лиjеву кулу, преноси репортер РИА Новости са лица места.

23.00 - Ватрогасци у Паризу рекли су Ројтерсу да су њихови напори усмјерени на спречавање колапса сјеверне куле и спашавање умјетничких дјела у задњем дијелу катедрале.

Они су са мјеста догађаја рекли да није јасно да ли ће бити у стању да спријече пожар да настави да се шири и тако зауставе даља уништења. 

- Нисмо сигурни да смо у стању да зауставимо ширење на другу кулу и звоник Нотре Дама. Ако се сруши, можете само да замислите колико ће бити штете - рекао је Жан-Клод Гале на мјесту догађаја.

22.45 - Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је вечерас, по доласку до катедрале Нотр Дам, да пожар у овом монументалном здању сматра националном катастрофом.

22.41- Портпарол ватрогасне службе рекао је да ће наредних сат и по бити "кључно" да се види да ли ће ватра моћи да се обузда, преноси Ројтерс.

Агенција за цивилну безбjедност саопштила је да се за гашење пожара користе "сва средства" осим авиона из којих би се испуштала вода.

Ови авиони, како наводе, нису погодни за гашење овог пожара, јер би избацивање воде на зграду могло да изазове њено потпуно рушење.

22.30 - Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изразила је жаљење због пожара у париској катедрали Нотр Дам.

- Мислимо на Париз вечерас, мјесто такве љепоте и историје - објавила је Брнабићева на Твитеру.

Француски хуманитарац Арно Гујон истакао је да је "сваком Французу, сваком Европљанину вечерас срце сломљено".

- Молимо се сви за спас Нотр Дама - написао је Гујон на Твитеру на српском језику.

22.10 - Њемачка канцеларка Ангела Меркел изразила је дубоку тугу и жаљење због слика катедрале Нотр Дам у Паризу која је вечерас уништена у пожару. Меркелова је чувену катедралу описала као "симбол Француске и европске културе".

И британска премијерка Тереза Меј поручила је да су "њене мисли уз народ Француске и све службе које се боре са ужасним пожаром који је захватио катедралу Нотр Дам".

22.05 - Портпарол Нотр Дама Андре Фино рекао је да су сви свети предмети који се налазе у катедрали на безбједном.

21.50 - На терену је тренутно 400 ватрогасаца. Неколико ватрогасаца се у једном моменту попело близу крова када си покушали са горње стране гасити ватру. Зидови су потпуно захваћени, а према извјештајима са мјеста догађаја, врло је тешко ставити пожар под контролу.

Нотр Дам, пожар (Фото: Танјуг/АП)

21.05 - Париско тужилаштво покренуло је истрагу о пожару који је избио у средњовјековној катедрали Нотр Дам у Паризу.

- Све гори, ништа неће остати - рекао је портпарол Нотр Дама Андре Фино, преноси Ројтерс. 

Замјеник градоначелника Емануел Грегоар рекао је за телевизију БФМ да специјалне екипе покушавају да спасу умјетничка и друга непројцењива дјела која се налазе у катедрали.

Он је рекао да је Катедрала претрпела "колосалну штету".

Париз (Фото:REUTERS/Julie Carriat)

21.00 - Француски званичник Лорен Нуњез рекао је да нико није повријеђен и да је превише рано говорити о узроку пожара.

20.30 - Торањ чувене Катедрале Нотр Дам у Паризу срушио се због великог пожара који је сат времена раније захватио њен кров.

20.28 - И даље се не зна шта је изазвало пожар. Телевизија Франс 2 је извијестила да полиција случај тренутно води као инцидент.

20.26 - Велики пожар захватио је катедралу Нотр Дам у Паризу због чега је предсједник Француске Емануел Макрон отказао обраћање нацији, а предсједник САД Доналд Трамп је изразио ужаснутост.

- Ужасно је гледати огроман пожар који је захватио катедралу Нотр Дам у Паризу. Можда би специјализоване летјелице требале бити ангажоване на гашењу. Морају дјеловати брзо - написао је Трамп на друштвеној мрежи Твитер.

20.25 - У катедрали Нотр Дам у Паризу у току је застрашујући пожар, рекла је градоначелница Париза Ан Хидалго на Твитеру, преноси Ројтерс.

Катедрала Нотр Дам је била усред реконструкције чија је вриједност око шест милиона евра, неки њени дијелови су били под скелама, док су бронзане статуе уклоњене прошле недјеље због радова.

20.10 - Позивајући се на изјаве свједока, Ројтерс преноси да се са врха Катедрале види густ дим, а да је ватра захватила два звоника.

У току је акција гашења ватре, навели су ватрогасци.

20.00 - Претпоставља се да је до пожара дошло јер се у том дијелу катедрале тренутно одвијају грађевински радови, али није прецизирано шта би могао бити његов узрок.