latinica  ћирилица
16/04/2019 |  09:14 ⇒ 12:57 | Аутор: novosti.rs

Новости: Ветерани из "Олује" обучавају Албанце

Хрвати обучавају официре тзв. Војске Косова. Њихова искуства занимају Приштину због тежње да покори сјевер покрајине. Стижу преко Црне Горе, а НАТО је "зажмирио", пишу београдске Вечерње новости.
"Војска" тзв. Косова - Фото: Novosti.rs
"Војска" тзв. КосоваФото: Novosti.rs

Хрватски ветерани који су учествовали у прогону више од 250.000 Срба из Крајине, током злочиначке акције "Олуја", обучавају официре такозване Војске Косова, а до тамо стижу преко Црне Горе и уз прећутну сагласност НАТО, сазнају Новости.

До ових података стигле су српске обавјештајне службе и у то "просвјетно" регрутовање "бранитеља", како сазнају Новости, укључен је и генерал Анте Готовина који је војно спровео највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата.

Према тим информацијама, хрватски ветерани Албанцима преносе своја искуства у муњевитим оружаним акцијама, односно уче их тактици односно маневрима у такозваним побуњеним подручјима. Овај аранжман, како се претпоставља, није могао да прође без политичког договора Хашима Тачија и црногорског предсједника Мила Ђукановића, а носи велики безбједносни ризик по српско становништво на КиМ, с обзиром на изражене аспирације Приштине да потчини сјевер и "заокружи суверенитет".

Интересантна је и улога хрватске стране и Готовине. Наиме, цијела ова операција намјерно је пренесена на терен ветерана, како би се, у случају да буде оперативно "проваљена", Загреб вадио на то да то нема никакве везе са њиховом званичном војском, иако је јавна тајна да је Готовина у веома блиским односима са тамошњом влашћу, наводе Новости.

Љубан Каран, бивши официр КОС, каже да већ дуго постоје снажне везе између хрватске војске и албанских оружаних структура са КиМ. Напомиње да су током рата у Хрватској тамошње војнике обучавали инструктори америчке приватне војне компаније МПРИ, који су касније били ангажовани и у обуци албанских бораца:

- Значајан број Албанаца ратовао је у редовима хрватске војске, а те везе очуване су и након рата. Искуства хрватских официра из "Олује" и "Бљеска" посебно су занимљива Албанцима са КиМ јер планирају сличе акције на сјеверу Космета.

Каран каже да, осим војне обуке, Хрвати Албанцима могу да понуде и неку врсту рецепта за тихи егзодус, путем притиска власти на Србе да и у миру напуштају покрајину и застрашивања оних који размишљају о повратку.

Српске обавјештајне структуре већ дуго располажу информацијама о обуци припадника Косовских безбједносних снага која се одвија у базама "Филм сити" у Приштини и "Помазатин" надомак Косова Поља, за шта, наводно, логистичку подршку пружа Америка.

Циљ је, како наводе Новости, припрема за операцију под кодним именом "Златна сабља" а која подразумијева ефикасно заузимање сјевера КиМ и на тај начин заокруживање "суверенитета" и успостављање фактичке власти на цијелој територији покрајине. Срби са сјевера тада би били одсјечени од централне Србије, што би изазвало осјећај панике и дефетизма, па и напуштање те територије.

У спровођењу такве акције официрима КБС било би значајно искуство Готовине и његових сабораца из рата у Хрватској, али и из читавог низа оружаних сукоба у којима је учествовао. Готовина се још са 18 година придружио француској Легији странаца у којој је био пет година и догурао до старијег разводника. Учествовао је у борбеним акцијама у Џибутију, Чаду, Заиру, Обали Слоноваче. Послије Легије радио је као војни инструктор у Гватемали, Колумбији, Парагвају и Габону. У мају 1991. године вратио се у Хрватску и укључио у формирање Хрватске војске.

Готовина је у Хашком трибуналу ослобођен оптужби за злочине над Србима 1995. године, укључујући и акцију "Олуја". Жалбено вијеће је, међутим, 2012. године преиначило првостепену пресуду, којом је био осуђен на 24 године затвора. На првом суђењу проглашен је кривим за убиства, прогон и депортацију српских цивила и безобзирна разарања. Био је учесник састанка на Брионима, када је планирана и припремана акција "Олуја". Наредио је гранатирање Бенковца, Книна, Грачаца и Обровца у којем су настрадали цивили. Жалбено вијеће је касније све то поништило, а Готовину су ослободили сваке врсте одговорности за сва почињена кривична дјела.

У Хрватској Готовина данас важи за успјешног бизнисмена, бави се трговином туном, а његова компаније "Пелагос нет" зарађује милионе евра. У успостављању пословне империје имао је значајну подршку државе која му је по кратком поступку додијелила концесију на 126.000 квадрата морске површине. Истовремено, Хрватска банка за обнову и развој дала му је кредит од милион евра за куповину брода туноловца.