latinica  ћирилица
16/04/2019 |  09:24 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Пулицер: Међу награђенима Ројтерс, Њујорк тајмс и Вашингтон пост

Најпрестижније америчко признање у области новинарства Пулицерова награда додијељена је Њујорк тајмсу, Вашингтон посту, Њујоркеру, Прес демократу и Ројтерсу.
Пулицерова награда (Фото:asmedi.org) -
Пулицерова награда (Фото:asmedi.org)

Награде су додијељене на Универзитету Колумбија, а међу награђеним листовима налазе се, између осталих, Сан сентинел, Питсбург пост, Лос Анђелес тајмс, Адвокат, Вол стрит џурнал и АП.

Запослени у Питсбург посту добили су награду за усредсређено и саосјећајно извјештавање о масакру у синагоги у Питсбургу.

Мет Хамилтон, Харијет Рајан и Пол Прингл из Лос Анђелес тајмса награђени су за извјештавање о гинекологу са Универзитета Јужна Калифорнија, који је оптужен за злостављање неколико стотина младих жена у више од 25 година.

Пулицерова награда додијељена је и новинарима Њујорк тајмса Дејвиду Барстоу, Сузан Крег и Расу Бетнеру за осамнаестомјесечну истрагу о финансијама предсједника САД Доналда Трампа.

Међу награђенима за локално извјештавање налазе се новинари листа Адвокат, док су на националном нивоу награду добили запослени у "Вол стрит џурналу".

Када се ради о међународном извјештавању, награђени су новинари агенције АП Меги Мајкл, Мад ел Зикри и Нариман ел Мофти.

Новинари Ројтерса Ва Лон и Кјав Со О награђени су за извјештавање о војсци и будистичким становницима Мјанмара одговорним за протјеривање и убиства Рохиња у тој земљи.

Престижну награду у области новинарства добили су још и Хана Драјер, Тони Месенџер, Карлос Лозада, Брент Стејплс, Дарин Бел, фотограф Вашингтон поста Лоренцо Туњоли, као и фотографи Ројтерса.

У категорији писања, драме и музике награђени су Ричард Пауерс, Џеки Сиблис Друри, Фредерик Даглас, Џефри Стјуарт, Форест Гандер, Елиза Грисволд и Елен Рид.

Посебна награда додијељена је новинарима Капитал газете из Анаполиса у Мериленду, као и легендарној пјевачици соула Арети Френклин, за неизбрисив допринос америчкој музици и култури.