latinica  ћирилица
16/04/2019 |  14:15 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Господ ће помоћи Србима ако се врате цркви и вјери

Срби се морају ујединити и вратити Цркви и вјери, па ће Господ, као што је помогао прецима, помоћи и сада да се сачува наслијеђено и преда будућим генерацијама, изјавио је Његова светост патријарх српски Иринеј.
Косовска Митровица: Патријарх Иринеј - Фото: СРНА
Косовска Митровица: Патријарх ИринејФото: СРНА

Патријарх Ирнеј нагласио је да светиње које Срби имају на Косову и Метохију представљају српски духовни бастион, те позвао Србе да остану на светом простору Косова и Метохије и сачувају што су преци оставили.

- Историја је испуњена борбом наших предака који су дали животе, борећи се срцем и душом. У борби смо дочекали и ове дане - рекао је патријарх Иринеј у обраћању приликом посјете Храму Светог Димитрија у сјеверној Косовској Митровици, гдје га је, заједно са Његовим преосвештенством владиком рашко-призренским Теодосијем и монаштвом, дочекало неколико стотина вјерника.

Српски патријарх истакао је да је лако дати туђе, али да су Косово и Метохија српски, а своје се не даје.

- Пети дан сам на овој светој косовској земљи, молећи се Господу да нас сачува на овој благословеној српској земљи - рекао је српски патријарх и поновио да су Косово и Метохија српски Јерусалим.

Поручивши да су Србија и цијело српство уз Србе на Косову и Метохији, он је нагласио да је срећан што се дјеца овдје рађају, благословивши мајке.

Патријарх Иринеј поновио је да је став Српске православне цркве о питању Косова и Метохије јасан и да се мора наћи компромисно рјешење које ће подразумијевати останак Космета у саставу Србије, а да Албанци добију сва права која им припадају.

- Уколико желимо да опстанемо морамо да поштујемо друге јер смо сви пред Господом једнаки - рекао је патријарх Иринеј и додао да се за то треба борити јачајући себе духовно и морално.

Послије разговора са вјерницима у порти Цркве Светог Димитрија, српски патријарх је посјетио приштински Универзитет, гдје га је примио вршилац дужности ректора Здравко Витошевић.

Патријарх данас завршава посјету Косову и Метохији, а током претходна четири дана био је у Пећкој патријаршији, Високим Дечанима, манастирима и црквама у Ораховцу, Великој Хочи и Зочишту, у Призренској богословији и Манастиру Светих архангела, Штрпцу, Косовском Поморављу, те манастирима Драганац, Грачаница и Бањска.