latinica  ћирилица
16/04/2019 |  15:18 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Ловац "Су-57" носиће ракете домета 1.500 километара

Нови руски вишенамјенски ловац пете генерације "Су-57" имаће функцију бомбардера који ће носити ракету "Х-50" са нуклеарном бојевом главом, чији је домет 1.500 километара, тврде амерички војни извори.
Сухој Су-57 (фото:sr.wikipedia.org) -
Сухој Су-57 (фото:sr.wikipedia.org)

Интернет портал "Авија" /avia.pro/,позивајући се на извјештај о нуклеарној стратегији који је припремило Министарство одбране САД, наводи да ће "Су-57" имати могућност употребе нуклеарног оружја. Prema ovom izvoru, Rusija intenzivno modernizuje oko 2.000 taktičkih nuklearnih bojevih glava koje će moći da budu lansirane sa brodova, aviona i artiljerijsko-raketnih jedinica Kopnene vojske. 

Истовремено, интернет портал "Ruske gazete" /rg.ru/ наводи да су амерички стручњаци увјерени да ће ловци пете генерације "Су-57" бити у стању да нанесу "разарајућу штету" на фронту.

Амерички војни стручњак Дејв Мајмдар, аналитичар листа "Национални интерес", "готово је сигуран" да ће нови руски невидљиви ловац пете генерације бити употријебљен као носач нуклеарног оружја средњег домета с циљем пробоја моћног противваздушног и противракетног штита потенцијалног противника.

Он је том приликом рекао да је Москва врло близу могућности да произведе значајну количину савремених тактичких нуклеарних бојевих глава које се могу поставити на крстареће ракете класе "ваздух-земља".