latinica  ћирилица
16/04/2019 |  15:24 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Добојским одборницима смањене плате за 23 одсто

Добојски одборници усвојили су одлуку о умањењу плата запосленим у Градској управи за 23 одсто. Одлука се односи и на запослене у предузећима, чији је оснивач град.

Одлука је привременог карактера, највише шест мјесеци. Мјесечно би се умањењем плата уштедејло око 200.000 марака, кажу надлежни.

- Град Добој има тачно одређена средства која може да троши на плате. У овом тренутнку недостаје оквир од милион марака што ћемо ми у наредном ребалансу тражити и ту нам је потребна сагласност Министарства финансија -рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Сања Вулић, предсједница Клуба одборника СНСД-а, истакла је да је град Добој, нажалост, први негативни примјер шта се дешава када се институције БиХ и УИО маћехински односе према Срспкој.

- Ни град Добој није добио приход који му припада од УИО. Колико је то горући проблем говорио је премијер Вишковић, али та ситуација се већ се почела рефлектовати на локалне заједнице - рекла је Вулићева.

Поједини одборници мишљења су да проценат умањења плата не би требао бити исти за функционере и раднике градске управе, а било је мишљења и да привремена мјера треба да се односи и на одборничке паушале. У опозицији кажу да се овакво стање могло очекивати.

- Свједоци смо да је локална власт примала велики број радника у изборној години. О томе се требало водити рачуна прије, а не би послије избора морали отпуштати раднике - нагласио је одборник СП-а Ведран Глигорић.

Одборници су усвојили одлуку о кредитном задужењу од 4,1 милиона. Новац би се користио за покриће неизмирених обавеза из претходног периода и за финансирање градње спортске дворане, чиме укупно задужење града не би прешло 17 одсто.