latinica  ћирилица
16/04/2019 |  15:43 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

"Поезиофон" у Бањалуци: Притиском на дугме, до поезије домаћих писаца

У оквиру програма "Прољеће у Бањалуци" испред Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у функцију је пуштен "Поезиофон".

Дјела Петра Кочића, Иве Андрића, Бранка Ћопића, Јована Дучића и Алексе Шантића, моћи ће те да чујете притиском на дугме "Поезофона" који је званично у функцију пустио градоначелник Бањалуке. Радојичић се одлучио послушати пјесму Алексе Шантића.

- Сам пројекат испуњава неколико циљева из наше Стратегије развоја културе. Ради се о промоцији домаћих књижевника, оживљању малих простора с обзиром на то да је сада овај мањи простор испред Библиотеке обогаћен новим културним садржајем, а на својеврстан начин ради се и о промоцији ћириличног писма – казао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, истичући да се нада да ће и нови позив за програме из културе такође понудити пројекте у складу са овим циљевима.

Технички дио "Поезиофона" урадио је бањалучки Електротехнички факултет са циљем популаризације поезије, читања и књижевности уопште.

- Осим пријатног кутка за одмор, сједење и слушање поезије, садржаји на "Поезиофону" су промјењиви тако да ћемо у наредном периоду садржај попуњавати са причама, бајкама или пјесмама. Ослушкиваћемо наше суграђане шта они желе да чују – рекла је директорка НУБ РС Љиљана Петровић Зечић

Она је додала да је сам простор осмишљен тако да без обзира на радно вријеме Библиотeке, "Поезифон" буде у функцији и на услузи грађанима.