latinica  ћирилица
16/04/2019 |  15:58 | Аутор: СРНА

Митровић: Свакодневно износити податке о злочинима

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић сматра да је неопходно свакодневно износити податке о злочинима команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и његове војне олигархије над Србима у Крајини 1995. године, којима располажу Српска и жртве рата.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

- Ми смо до сада били прилично пасивни у свим случајевима и ко сада помиње команданта такозване Армије у БиХ Насера Орића, Добровољачку улицу, Тузланску колону - рекао је Срни Митровић и додао да, са друге стране, Бошњаци то раде систематично, ангажовано и масовније од Срба.

Он је нагласио да би заједно са званичницима Српске требало стално радити и износити податке о злочинима Дудаковића и његове војне олигархије који су починили над Србима али и Бошњацима на подручју Крајине, а то би требало да чине и медији.

Према његовим ријечима, ДудаковиЋ је међу првима из бошњачке војне елите који је починио највеће ратне злочине, а не види се да је у посљедњих 20 година нешто покренуто и он је на слободи, без обзира што му је ограничено кретање.

Митровић сматра и да треба подржати поступајућег тужиоца у случају команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића.

Тужилац Маријана Чоловић рекла је јуче на почетку суђења генералу Атифу Дудаковићу и за још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ да ће Тужилаштво доказати да су сви оптужени починили злочин против човјечности, а Дудаковић и ратни злочин против цивилног становништва.

Суђење Дудаковићу и другима оптуженим за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године почело је пред Судом БиХ читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу. /крај/куп/мир